Som muslim och troende är detta terrordåd särskilt klandervärt för mig

Som muslim och troende är detta terrordåd särskilt klandervärt för mig

Expressen 4/6 -17

För många muslimer runtom i världen har detta sedan länge varit en del av vardagen, skriver Kashif Virk.

Så har det hänt igen. Ännu ett fruktansvärt terrordåd i Europa, denna gång i metropolen London, som lämnat många döda och skadade. Känslor av vrede och sorg, men även kärlek och empati med offren, fyller våra informationskanaler. Det har blivit en del av den nya verklighet som vi lever i.

Som muslim och troende är detta terrordåd särskilt klandervärt och förkastligt för mig. Min religion värdesätter människolivet väldigt högt, och förklarar mordet på en oskyldig människa vara ett mord på hela mänskligheten (Koranen 5:32).

För många muslimer runtom i världen har detta sedan länge varit en del av vardagen. Det fanns en period då det nästan dagligen rapporterades om oerhört blodiga terrorattentat i Iraq. En liknande situation råder i Pakistan, Syrien och på andra platser runtom i den muslimska världen.

Efter dådet i Manchester den 22 maj uttalade sig Hazrat Mirza Masroor Ahmad, global ledare av det Ahmadiyya Muslimska Samfundet, på följande vis: ”Det är en källa till oerhörd sorg för en sann muslim att få höra att oskyldiga människor mördas av (andra) muslimer och att det finns muslimer som orsakar sådan ödeläggelse och förstörelse i islams namn.”

Därför är vår församling alltid ute och manifesterar mot detta ursinningslösa våld som sker i vår religions namn. Vi var på Sergels torg efter Drottninggatan, och vi var även i Manchester och på London Bridge efter de senaste attentaten.

Den islamistiska terrorn är ett allvarligt hot mot det öppna samhälle som vi européer önskar försvara och bevara. Samtidigt som vi ökar säkerheten här hemma, bör vi även se till att fred och säkerhet etableras i övriga delar av världen där dylik terror fortsätter ödelägga livet för miljontals människor. Vi har sett upprepade exempel på att lokala konflikter har fått globala konsekvenser. Tusentals människor flyr just nu Nordafrika och Mellanöstern för att söka sig till säkrare regioner.

Det är även viktigt att vi påminner och upplyser våra politiska ledare om att lukrativa handelsrelationer och vapenförsäljning till diktaturer destabiliserar redan hårt drabbade regioner, och att det kan få konsekvenser för den egna befolkningens säkerhet i längden. Nyligen har vår regering besökt både Iran och Saudiarabien, som båda är högst involverade i regionala konflikter och terrorfinansiering. I kampen mot terrorn är det således viktigt att vi håller en rak och bestämd kurs.

Kashif Virk

Imam, Ahmadiyya Muslimska Samfundet