Befria slöjan från onda associationer

Befria slöjan från onda associationer

Expressen 8/5 2017

Bilden av kvinnor i islam som Rexvid återger är en bild som de flesta muslimer inte känner igen, skriver imamen Kashif Virk.

REPLIK. Återigen skriver Devin Rexvid en debattartikel (Vilken typ av arbete kräver aktivisterna rätt till? Expressen 4/5) där han försöker ge muslimska attribut en innebörd som är oerhört vinklad och problematisk. Genom att använda ord som ”religiös, politisk och sexistisk symbol för kvinnoförtryck och ett vapen mot jämställdhet”, och ”rätten till att täcka en tuktad, begränsad, kontrollerad, disciplinerad, osynliggjord och på samma gång sexualiserad kropp”, ger han en bild av kvinnor i islam som de flesta muslimer inte känner igen.

Jag har tidigare skrivit i Expressen att slöjan bör befrias från onda associationer, samtidigt som tvång kring dess bärande bör fördömas.

Rexvids resonemang kring försörjningsansvar och viljan att vara ”permanenta hemmafruar”, är för mig obegripligt. Kvinnor i islam har rätt till att arbeta och ha inkomst. Att de vägras vissa tjänster, inte utifrån kompetens utan för religiösa attribut, bör problematiseras. Många internationella flygbolag har slöjbärande kvinnor i tjänst, och att ett svenskt bolag ser ett ”värde” i att inte tillåta detta bör ifrågasättas.

Gällande försäljning av alkohol etcetera, så gäller samma riktlinjer även för män. Men det är upp till varje individ att ta ställning till om ett yrke passar eller inte. I det här fallet var det alltså en slöjbärande kvinna som genomgått en hel arbetsintervju hos ett flygbolag, men får nobben i sista stund. Kanske borde bolaget i fråga varit mer tydlig från början om vilka riktlinjer som gäller?

Debatten om inkluderandet av muslimer (främst kvinnor) i arbetslivet och offentligheten lär blossa upp igen då och då även framöver, och jag hoppas allmänheten ser faran i att debatten präglas av debattörer som ser all ondska i just islam.

 

Kashif Virk

Imam, Islams Ahmadiyya Församling Stockholm

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa