Gå inte i Åkessons fälla

Gå inte i Åkessons fälla

GP Debatt 1/12 2023

Debatt * Återigen har Sverigedemokraterna fällt ett politiskt laddat uttalande om islams plats i Sverige. Den efterföljande debatten bör inte handla om rimligheten i Åkessons uttalande, om det verkligen förekommer dessa hemska saker i svenska moskéer. I stället för att gå i Sverigedemokraternas fälla varenda gång bör vi skärskåda de antidemokratiska undertonerna i deras uttalande, skriver Kashif Virk.

Foto: Göteborgsposten

Enligt partiledaren bör nyetablering av moskéer stoppas, och muslimska symboler som minareter, kupoler och halvmånar tas bort från den svenska stadsbilden.

Självklart inlindas uttalet i skräckinjagande termer som islamism, homofobi och antisemitism. Detta är en medveten strategi.

Det är inte uttalandet i sig som jag här vill inrikta mig på. Det är hur medier, politiker och opinionsbildare väljer att reagera på det.

Den efterföljande debatten bör inte handla om rimligheten i Åkessons uttalande, om det verkligen förekommer dessa hemska saker i svenska moskéer. För det är precis vad Åkesson vill att vi ska diskutera. Och detta vet vi redan då medier, politiker och opinionsbildare skildrar det ofta.

Inte relevant

Dagen efter uttalandet fick jag ett samtal från en journalist. Han ville att jag skulle kommentera homofobin i svenska moskéer. Jag påtalade för honom att detta inte är vad som ska vara relevant efter ett så starkt uttalande som direkt strider mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Det glädjer mig att deras redaktion valde bort denna vinkling.

Vi har flera gånger tidigare sett högst uppsatta sverigedemokrater avhumanisera muslimer (Martin Stridh), jämföra islam med nazism (Jomshof) och kalla muslimer för det största hotet mot Sverige (Åkesson).

I stället för att gå i Sverigedemokraternas fälla varenda gång bör vi skärskåda de antidemokratiska undertonerna i deras uttalanden. Särskilt i detta senaste förslag från partiet. Ställ dem följande frågor:

– Hur är stopp för nyetableringen av moskéer förenligt med religionsfriheten?

– Varför hör inte helt vanliga muslimska symboler som minareter, kupoler och nymånar hemma i den svenska stadsbilden?

– Finns det en risk för att ert höga tonläge mot islam leder till fysiskt våld och vandalisering av moskéer?

– Ska vi åtgärda samhällsproblem med kollektiv bestraffning?

– Hur tar ni ansvar för Sveriges säkerhet när ni uttalar er på detta sätt? Två svenskar har redan fått sätta livet till efter de koranbränningar som ni underblåste.

– Åkesson säger i sitt tal att islamister finns överallt, men att vi inte vet hur många de är och exakt var de finns. Bör inte så bristande underlag granskas?

Jag uppmanar således medier, politiker och opinionsbildare att ni väljer att fokusera på rätt frågor nu. Låt inte SD sätta agendan. Fråga dem om deras föreslagna metoder är förenliga med demokrati och rättssäkerhet. Ställ dem till svars för att de riskerar rikets säkerhet. 

Kashif Virk, Islams Ahmadiyya församling

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa