Anser att många får fel bild av muslimer: ”Fråga oss och vi ger dig rätt svar”

Anser att många får fel bild av muslimer: ”Fråga oss och vi ger dig rätt svar”

Dagens Vimmerby 23 augusti 2021

Just nu är tre imamer på resa genom Sverige för att berätta om islam. De anser inte att vare sig media eller fundamentala islamister ger rätt bild av religionen.
– Vi vill möta människor i Sverige för att berätta om vår religion utan att den ska vara förvrängd, säger Agha Yahya Khan, imam från Göteborg, som i dag var i Västervik

De tre imamerna har rest runt i Sverige sedan 2018 och besökt drygt 30 platser för att berätta om islam.

– Tyvärr ges inte rätt bild av islam via media i Sverige. Vi kan också se att personer som säger att de är muslimer ger fel bild av islam. Vi vill visa att vi är emot islamofobi och islamism, säger Agha Yahya Khan.

Felaktig bild

De anser att svenskarna har fått en uppfattning om muslimer som inte stämmer överens med den bild som de tre imamerna själva ser som den religion som de vill förmedla.

– Vi tar avstånd från talibaner, IS och al-Qaida. De flesta muslimer ser att det inte är den rätta vägen. Det är inte så islam vill att vi ska leva. Enligt islam är det förbjudet att döda andra människor, säger Agha Yahya Khan.

Svarar på frågor

De tre imamerna ville möta vanliga svenskar och berätta om islam, men väldigt få svenskar sökte sig till moskéerna. I stället gör de nu tvärt om, och åker ut och möter svenskar på gator och torg för att tala om islam. Nu svarar de på frågor om islam och hur det är att vara muslim.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får?

– Kvinnor frågar mycket om slöjan, varför islamska kvinnor ska bära slöja, säger Aghayahia Khan.

Varför ska kvinnor bära slöja?

– Gud säger att det är ett skydd för människan och en symbol för en troende person. Även män ska bära huvudbonad inom islam.

Vilka andra frågor får ni?

– Månggifte och sharialagar. De frågorna har ökat den senaste tiden efter allt som hänt i Afghanistan.

Vill vara en del av svenska samhället

Imamerna anser att det är en hård debatt om integration av personer som invandrat till Sverige. Rizwan Afzal, imam från Malmö, berättar hur islam ser på integration.

– För oss muslimer är integration en plikt. Vi är svenska muslimer som ska stötta den svenska utvecklingen

Det svenska samhället blir mer och mer polariserat, vilket gör att många svenska är misstänksamma mot muslimer, anser imamerna.

– Vi vill möta svenskar och tala med dem. Vi vill inte att svenskar bara ska tänka tankar om oss som inte stämmer. De får samtala med oss också så vi kan berätta hur det är att vara muslim, säger Kashif Virk, imam från Stockholm.