Västervikarna fick chans att ställa frågor om islam

Västervikarna fick chans att ställa frågor om islam

Västerviks-Tidningen 23 augusti 2021

Foto: Privat

På måndagen fick Västerviksborna chansen att fråga tre imamer om islam och deras religiösa åskådning, genom initiativet #Frågaenmuslim.

Imamerna är representanter för den muslimska församlingen Islam Ahmadiyya, som utgör en gren inom den muslimska trosinriktningen Sunni. Kashif Virk från Stockholm, Agha Yahya Khan från Göteborg och Rizwan Afzal från Malmö bestämde sig i början av augusti för att åka ut på en informationsturné i södra Sverige. Under en sju dagar lång resa besöker de sex städer, och bjuder in allmänheten till samtal om religion och islam.

– Vi vill bygga broar genom att prata. Man får ingen korrekt uppfattning om islam om man inte pratar med muslimer, säger Kashif Virk.

Det är inte första gången församlingen är ute och pratar om islam – man har tidigare gjort liknande resor genom mellersta Sverige och Norrbotten. För att bekämpa islamofobi och islamism vill församlingen möta fördomarna direkt genom att svara på frågor, och efter den senaste tidens händelser i Afghanistan känner imamerna att samtalen behövs än mer.

– Islam är en fredlig religion. Här finns ingen plats för talibaner, bara för fred och kärlek, säger Agha Yahya Khan.

Tror ni att islamofobin växer efter det som inträffat i Afghanistan?

– Ja, så är det varje gång det händer något. Varje gång det uppstår en konflikt i Palestina, eller ett terrordåd sker. Man kategoriserar människor, svarar Kashif Virk.

Inför resan har församlingen bjudit in olika aktörer till samtal i de städer de besöker. I veckan ska de träffa ordföranden i kommunstyrelsen i Kalmar, och på söndagen mötte de kyrkoherden i Växjö. I Västervik fick de besök av kommunpolisen.

– Vi diskuterar och bjuder in kristna, judar, andra muslimer och buddister också, säger Rizwan Afzal.

Efter lunchtid har inte så många Västervikare stannat upp vid imamernas husvagn ännu, men en och annan nyfiken själ letar sig dit.

Vilken är den vanligaste frågan folk brukar ställa till er?

– Kvinnor frågar oftast om det är slöjtvång, svarar Kashif Virk.

– Män frågar oftast om Sharialagar. Det är dagens ”burning issue”, fortsätter Agha Yahya Khan.

En kvinna stannar upp och säger att hon tycker att församlingens samtalsinitiativ är bra. Hon passar samtidigt på att fråga om man måste bära slöja som muslimsk kvinna, en fråga på vilken hon får ett ”nej” till svar. Även Ingrid, från Ystad, kommer förbi och frågar detsamma.

– Jag är intresserad av alla religioner. Jag har faktiskt läst en bok om profeten Muhammeds liv, säger hon.

Ellinor Ljung   
Reporter, Västerviks-Tidningen  

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa