Vi muslimer måste fördöma terrorn

Vi muslimer måste fördöma terrorn

Aftonbladet debatt 10/6 2017

Imam: Den som anser att islam förespråkar tolerans bör protestera högljutt (mot terrorn)

DEBATT. Det är så oerhört tragiskt.

Än har knappt halva fastemånaden Ramadan förflutit, och vi har redan fått bevittna ett antal islamistiska terrordåd runtom i världen.

I Kabul, London och Teheran har flera människor fått sätta livet till under dessa illdåd, som självklart saknar stöd och justifikation i alla religioner.

Ramadan förklarades av islams profet vara en månad av godhet och medmänsklighet. Under denna månad försöker muslimer utveckla sina goda egenskaper på bekostnad av de sämre. Det är oerhört beklämmande att terrorister anser denna godhet bestå utav att mörda oskyldiga människor.

Även under tidigare år har antalet våldsdåd under denna månad ökat markant. Denna förvrängda syn på godhet bör fördömas av alla muslimer.

Många medier, däribland Aftonbladet, har även rapporterat om de många muslimer som tillsammans med samhället manifesterat mot det ursinningslösa våldet. Dylika markeringar från den muslimska gemenskapen har blivit mer och mer eftertraktade, och det med rätta.

Varje muslim som anser sin religion förespråka fred, tolerans och medmänsklighet bör högljutt protestera mot det våld som sker i dess namn, särskilt under denna medmänsklighetens månad.

Man bör även göra upp med den intolerans som mellanmuslimska meningsskiljaktigheter leder till, vilket alltför ofta resulterar i grova fördomar, hatyttringar och även uppmaning till våld. I ett civiliserat samhälle måste man tolerera att alla människor inte bara tror och tycker olika, utan att de även ska ha rätt att göra det.

För varje terrordåd som sker i religionens namn, av en ytterst liten grupp människor, bör den stora majoriteten utövare vara än mer tydliga i att visa sin avsky mot våldet. Hashtaggar likt #NotInMyName visar även att detta sker.

Alltfler muslimer syns på kärleksmanifestationer efter diverse terrordåd runtom i Europa. Jag själv var tillsammans med min församling på Sergels torg efter attentatet på Drottninggatan.

Kriget mot terrorn har pågått i mer än 15 år. Men vem kan säga att världen blivit en säkrare plats sedan dess? Snarare verkar det som om vi kommer att få leva med det ett tag till.

Men i kampen mot terrorn är det viktigt att lagföra all samröre med terrorverksamhet. Till detta bör även inräknas handel med nationer som öppet finansierat terror i flera år. Detta skulle vara ett bevis på att vi tar terrorhotet på allvar.


Kashif Virk

FAKTA
DEBATTÖREN

Kashif Virk, imam, Ahmadiyya Muslimska Samfundet

DEBATTEN

Just nu är det den muslimska fastemånaden Ramadan. Terrorgruppen IS har uppmanat sina anhängare att utföra attacker mot väst under denna tid. Dagens debattör, som är imam, menar att det är en förvrängd syn som måste fördömas av alla muslimer.

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa