Vi måste diskutera tolkningar

Vi måste diskutera tolkningar

Aftonbladet läsardebatt 6/4 2017
Under senare tid har det gjorts flera avslöjanden inom olika muslimska miljöer i landet. Kalla fakta (4/4) handlade om ”moralpoliser” i förorten och hur kvinnors liv begränsas. I reportaget berättades om en skolbuss som segregerade barn efter kön. Det ska inte få förekomma i en verksamhet som bedrivs med statliga medel och följer Skolinspektionens riktlinjer.
I går kunde man på Aftonbladet se en video av en imam som ger uttryck för en mycket förnedrande kvinnosyn. Även den organisationen får statliga medel. För mig var det oerhört pinsamt, nästan plågsamt, att se.
De muslimska församlingarna måste börja diskutera dessa saker. Att modiga debattörer lyfter frågorna är delvis för att diskussioner inom församlingar ska uppstå, och leda till positiv förändring. Även de som tar avstånd från dylika avslöjanden måste vara mer tydliga med att visa det. Vissa religiösa företrädare har blivit för medieskygga, i rädsla av att inte bli rättvist beskrivna. Men jag anser att tystnad är värre.
Att handskas med extrema religiösa tolkningar och anti-demokratiska idéer är främst statens uppgift. För mycket fokus har legat på att skuldbelägga andra för att inte göra tillräckligt. Nu vill jag se en debatt där vi tar fram lösningar som inte strider mot konventioner vi skrivit under gällande religiösa friheter. Staten måste ta större ansvar.
Som imam kommer jag att fortsätta informera om min tolkning av islam. Jag hoppas att fler ledare tar efter. Och jag hoppas att samhället inte är blott fördömande, utan med en kritisk och resonlig inställning försöker initiera en likvärdig dialog.
Kashif Virk, Imam, Stockholm
dav
PS: ”Moralpolis” är ett begrepp som jag helst inte använder. Råkat göra det i texten ovan av enkelhet.

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa