Kritisera gärna islam, men sprid inte lögner och myter

Kritisera gärna islam, men sprid inte lögner och myter

Nyheter24 9/1 2017

Kashif Virk: ”Al-Baghdady borde uppmärksamma den majoritet muslimer som inte tolkar koranverser hatiskt, utan som offentligt fördömer och motarbetar terror i islams namn”

Debattören Bassam Al-Baghdady frågar sig i en debattartikel om alla samtida terrordåd har någonting med islam att göra eller inte? Det är helt klart viktigt att diskutera detta, eftersom det just är terrorism utförd av muslimer som idag är mest aktuellt. Men jag undrar om diskursen varit densamma om de flesta förövare varit kristna (som Lord Resistance Army) eller buddister (likt dem som förföljer Rohingya-muslimer i Burma)?

Al-Baghdadys historiska återgivning av islams historia innehåller många sakfel och uteslutningar. Profeten lämnade inte Medina för att han inte lyckats övertala klanledarna om sin religion, utan för att han och hans anhängare utsatts för mord, tortyr och trakasserier i 13 år. Och uppdelningen av Mecka- och Medinaverser är en klassisk tolkning som orientalister alltid förespråkat, men den är starkt generaliserande och bristfällig.

I Medina uppenbarades flera verser om fred och försoning, likt 60:8 och 8:61. Men eftersom förföljelserna trappades upp efter migrationen, så uppenbarades även versen som tillåter muslimer att göra självförsvar (22:39). Koranen är även tydlig med att säga att strid och väpnat motstånd endast är tillåtet mot dem som strider mot er (2:190).

Den islamiska paradoxen existerar således bara hos folk som önskar förvränga – däribland IS, al-Qaidah och övriga terrorrörelser.

Al-Baghdady kanske borde tala om den övriga majoriteten muslimer som inte tolkar dessa verser på samma sätt, utan som offentligt fördömer och motarbetar terror i islams namn.

Kritiken mot islam måste få fortsätta, men som muslim kommer jag aldrig låta den få stå oemotsagd.

Kashif Virk,
Imam på Islams Ahmadiyya Församling Stockholm

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa