Ett hjärtskärande dåd i vårt kära Pakistan

Ett hjärtskärande dåd i vårt kära Pakistan

Terrorattacken under påskafton i Lahore skördade över 70 människors liv, de flesta kvinnor och barn. Likt andra terrordåd var det oskyldiga och civila bland dödsoffren. Vi kan bara föreställa oss vilken sorg deras anhöriga nu genomgår.

För alla fredsälskande muslimer världen över var denna blodiga söndag i synnerhet en dag av sorg. Återigen kapades vår religion av blodtörstiga terrorister som förespråkar våld i dess namn, och deras omänskliga agerande har lämnat oss skärrade. Våra tankar och böner går till offren för dessa attentat och deras anhöriga. Det är omöjligt för oss att förstå hur någon som påstår sig vara en anhängare av islam (vilket betyder fred) kan begå sådana grymheter i religionens namn. Detta särskilt med tanke på att islams grundare Muhammad beskrev en muslim som någon ”vars hand och tunga andra går säkra ifrån”. Vidare utfärdade han år 628 ett fribrev till de kristna av S:t Katarinas kloster vid berget Sinai, där det stod följande: ”Deras kyrkor bör respekteras; de bör varken hindras från att reparera dem eller från helgden av sitt förbund. Ingen bland muslimerna bör ohörsamma detta förbund till den Yttersta Dagen” (Orientalus v 13 s 600). Vi muslimer uppmanas av vår skrift att vid behov även strida för att upprätthålla friheten att dyrka i kyrkor, kloster och tempel (22:40). Vidare står det att dödandet av en enda person är likgiltigt med dödandet av hela mänskligheten (5:32).

Men i dag råder det helt motsatta i många muslimska länder, där ingen går säker från dessa förövare. Den politiska situationen i många utav dessa länder har lett till att terrorister fått fritt spelrum. Extremistiska element ges allt mer utrymme i det offentliga, och deras hat och intolerans genomsyrar hela samhället. Under påskhelgen pågick även en protest i Pakistans huvudstad mot dödsdomen av Mumtaz Qadri. Denne mördade Punjabs guvernör enbart på grund av att han diskuterat hädelselagarnas avskaffning. Qadri, som även var guvernörens livvakt, hyllas idag som en hjälte över hela landet.

Detta visar att länder som ger intoleranta och odemokratiska röster utrymme i offentligheten, till sist även själva kommer att drabbas av deras våldsamma krafter.

Vi alla delar ansvaret för att utrota terrorismen, då i princip ingen numera går säker från dess attentat. De nuvarande strategierna (tillämpade efter 9/11) har inte bidragit till en tryggare värld, snarare tvårtom. Vi måste vara öppna för nya metoder, och studera den våldsbejakande extremismens orsak och verkan in i djupet.

För att motverka radikalisering i Sverige har Islams Ahmadiyya församling startat kampanjen Stoppa krISen, med syfte att informera både muslimer och andra om extremism samt om islams läror. Vi inspireras av vår övertygelse att islam lär ut fred, respekt, lojalitet och frihet. Det är genom utövandet av dessa värderingar som vi en dag förhoppningsvis kommer etablera fred på vår jord.

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa