Tragedin i Trollhättan

Tragedin i Trollhättan

Attentatet på Kronans skola i Trollhättan är en oerhörd tragedi. Våra tankar och böner är med de drabbade. Ett splittrat land är i sorg över att oskyldiga barn denna gång blivit offer för det radikala våldet.

Ja, jag säger ett splittrar land. För ända uppifrån och ner ser vi spår av denna splittring, som under denna osäkra tid är oerhört skadlig för Sverige. Längst upp finns våra partiledare, som nog aldrig haft så svart att komma överens, och längst ner är våra skolbarn som dagligen bevittnar mobbning med rasistiska motiv.

Det öppna samhället som förespråkar allas lika värde och rättigheter har kanske inte varit lika tydligt med att betona våra medmänskliga skyldigheter. Personer med inflytelse, däribland religiösa företrädare, lärare, tränare och främst politiker har den viktiga uppgiften att reglera det öppna samhället för att inte radikala idéer ska kunna froda. I ett mycket hårt debattklimat måste vi även vara mer tydliga med att påpeka demokratins grundprincip om allas lika värde.

Förövaren i Trollhättan var en ung man, och beskriv ha varit en ”helt vanlig elev”. Ingen i hans närvaro verkar ha fångat upp dennes aktiviteter på nätet. I en värld där ondska florerar på internet måste den äldre generationen ha mer kunskap om hur cybervärlden fungerar. Yttrandefriheten, som anses vara grundstenen för vår demokrati, måste även regleras av tydliga etiska regler om hur man bör uttrycka sig. Denna undervisning bör bli en del av den svenska skolgången.

Rikspolischefens begäran om mer resurser måste också få gehör. Med en allt brutalare verklighet kan vi inte längre blunda för konsekvenserna, och måste därför ge polisen allt stöd de behöver.

Under lång tid har fokus legat på våra förorter och dess shariapoliser, vilket är befogat. Men denna tragedi bör vara en väckarklocka för oss om en lika allvarig form av radikalisering. Det är denna radikalism som bland annat ligger bakom skadegörelsen på statlig egendom, i form av ett tiotal flyktinganläggningar som satts i brand under bara de senaste dagarna.

Sverige behöver enighet, och vi måste enas om att våldsdåd av denna karaktär är fullständigt oacceptabla. Alla incitament som kan ha föranlett detta attentat måste därför granskas och ses över.

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa