Ljungbybon Jonathan diskuterade med imamerna
Av Per Brolléus
Efter en emellanåt stökig stund på torget i Laholm under onsdagen var det desto lugnare på Lilla Torg i Ljungby när ”Fråga en muslim” kom för att just svara på frågor.

Tre imamer från Luleå, Stockholm och Malmö träffade Ljungbybor som hade en hel del undringar. En av dessa var Jonathan Prüss, som själv bekänner sig som troende kristen.
– Jag vill prata teologi, om Jesus och höra deras tankar om vissa delar från koranen, berättade Jonathan.
Imamen Agha Yayha Khan menade att Jonathans undringar inte var de vanligaste på deras turné som frågemässigt mycket handlar om hedersmord, terrorism och krig.
– Inget av det där har med islam att göra. Det är något helt annat, som alltför ofta görs i islams namn, menar Agha. Som muslim blir jag förfärad över allt sånt här och vi har massor att göra med att förklara för andra, som kallar sig muslimer, att det är totalt fel.
Imamerna på torget i Ljungby får upprepat förklara att mycket av det som görs i islams namn handlar om kultur.
– Att tvinga en kvinna klä sig på ett visst sätt är kultur, liksom hedersmord. Det är så man gör i vissa länder och den kulturen har inte i Sverige att göra och har ingenting med islam att göra, säger Rizwan Afzal.
”Fråga en muslim” är projektet som fyra imamer startade för ett antal år sedan som en reaktion på den polarisering som dessa kände. Först mest som ett chans för ickemuslimer att prata om islam, men efterhand har man fört fler och fler samtal med muslimer runt om i landet. Och Rizwan, Agha och Kashif Virk är väldigt kritiska till hur vissa troende muslimer beter sig.
– Ta koranbränningarna som exempel, det är inget som man som muslim ska reagera våldsamt mot. Vi ska gå därifrån, så säger vår religion. De som bränner ska inte få våra blickar eller våra reaktioner alls, menar Agha. Vi ska ignorera brännarna, precis så som det är skrivet i koranen.
Imamerna påpekar att i Sverige är många stolta över religionsfriheten, men att den friheten inte ska gälla muslimer.
– Om vi tar terrorism så är det inte religion, det är vansinne, berättar Agha som för några år sedan tog ett långt samtal med såväl en ung kille som med hans imam om den killens tendenser att vilja åka till Syrien och utföra handlingar som killen hade anammat.
– De viktigaste för en muslim i Sverige är att integrera. Vissa vill inte, men vi kämpar för att lära ut. Och än en gång är det dåliga kulturella handlingar som görs i islams namn. Bli svensk – det är vår tydliga uppmaning. I Sverige gäller svenska regler och kulturer från till exempel Afghanistan som inte funkar med svenska regler ska inte komma hit.
Jonathan Prüss fortsätter en intensiv diskussion om teologi med Kashif Virk. Varför?
– Samtal är viktiga och jag har en massa frågor jag har fastnat i. Jag älskar att gräva i religion och jag är väldigt nyfiken, säger han. Jag tror man kan lära sig mycket genom att prata och visa ömsesidig respekt. Och vårt samtal har varit både konkret och mycket givande.
Dagen innan besöket i Ljungby var trion i Laholm och fick mycket skit kastat på sig. Ljungby NU:s tidningskollega Laholms Tidning var på plats och rapporterade om en hel del hat och att några upprörda personer kom fram och använde både svordomar och framförde, i hätskt tonläge, direkta påhopp av rasistisk karaktär.
Exempel på uttryck var ”Vi vill inte ha er här!”, ”Vad har ni tillfört Sverige, jag har inte sett en enda jävel av er göra det!” och ”Det finns en miljon analfabeter, hur fan ska de kunna lära sig?”
Utfallen möttes av lugn och försök till sansat samtal, från imamernas sida, men utmynnade inte i något brobyggande.
– Det är tyvärr sånt här som händer ibland. Vi förstår samtidigt upprördheten för människor matas av vissa politiska narrativ om att invandringen är ett problem. Det är nästan vedertaget bland alla våra politiker i dag, tyvärr, att invandringen från en viss del av världen utgör ett problem, säger Kashif Virk till vår reporter i Laholm.
Imamen uppger att förståelsen ökat under de sex år han och hans kollegor rest runt i Sverige. Även kritiska frågeställningar resulterar oftast i sansade och sakliga samtal där kunskap utbyts och överförs.
– Behovet av den här kampanjen kommer att finnas i många år framåt, men bemötandet har varit helt otroligt. De flesta människor har varit väldigt positiva och sagt att det här något som verkligen behövs och att det är jätteviktigt, men det är också viktigt att vi muslimer själva försöker bidra till att förändra narrativet om islam, säger Kashif Virk.
Share this content: