Laholmare tog chansen att ”fråga en muslim”
Av Rickard Gustafsson
Med mottot ”Kärlek för alla – hat mot ingen” reser imamen Kashif Virk och hans kollegor landet runt för att upplysa svenskar och muslimer vad islam egentligen står för. När kampanjen landade i Laholm blev det många intressanta och brobyggande samtal men imamerna utsattes också för direkta rasistiska påhopp.
urné med kampanjen ”Fråga en muslim”. Syftet var att träffa svenskar och slå hål på de fördomar som finns och sprida kunskap om vad religionen står för.
Kashif Virk berättar att de såg behovet på grund av den polariserade debatt som uppstod inför valet 2018.
– Vi tänkte att vi behöver göra något för att möta människors frågor, uppfattningar och fördomar. Vi förstår att många blir oroliga när de läser och ser vad som händer i världen i islams namn, men vår kampanj handlar om att informera, sprida kunskap, föra människor närmare varandra och bygga ett starkare samhälle.
Virk vill inte påstå att svenskar rent generellt är okunniga när det gäller islam, men hävdar att det finns stora kunskapsluckor.
Ett av de vanligaste påståenden de mött under turnén är att muslimerna och islam försöker ta över Sverige.
– Då får vi försöka förklara att det finns religionsfrihet i det här landet och att vi faktiskt är en del av Sverige. Andra säger att ”vi” måste anpassa oss när vi kommer hit. Då berättar vi att islams lära i själva verket uppmuntrar människor att integrera sig, att lära sig språket och anamma de goda sakerna i ett samhälle och följa dess lagar.
– Den kunskapen försöker vi också sprida till muslimer som bor i Sverige, att man ska göra rätt för sig.
De flesta samtal, som exempelvis det här med laholmaren Leif Svalström, sker under sansade former berättar Imamerna Kashif Virk, Agha Yahya Khan och Rizwan Afgal. Det var dock inte alla laholmare som uppträdde lika vänligt. Foto: Rickard Gustafsson
Imamen anser att den bild av islam som porträtteras i svenska medier ofta är väldigt obalanserad och onyanserad.
– Ni i media väljer ut extrema inslag av islam och det etsar sig fast i människors medvetande. Bland alla muslimer finns det också de som förstör och gör fel i islams namn. Ta exempelvis talibanerna i Afghanistan som infört strikta hårda straff och förtryck mot kvinnor. Det är inte islam, utan handlar i grunden om politiska grupper som använder och skadar religionen för sina egna personliga, politiska och ekonomiska intressen.
– Islam betyder fred och det finns inget tvång i religionen. Islam säger att alla människor är Guds skapelse och ska respekteras, så när man bryter mot det är det väldigt illa, säger Kashif Virk som är, om det inte framgått, total motståndare mot alla former av extremism och terrorism.
På plats på Stortorget i Laholm möttes imamerna av många nyfikna laholmare som tog chansen att prata, ställa frågor och lära sig mer. Men några upprörda personer kom också fram och använde både svordomar och framförde, i hätskt tonläge, direkta påhopp av rasistisk karaktär.
Exempel på uttryck var ”Vi vill inte ha er här!”, ”Vad har ni tillfört Sverige, jag har inte sett en enda jävel av er göra det!” och ”Det finns en miljon analfabeter, hur fan ska de kunna lära sig?”
Utfallen möttes av lugn och försök till sansat samtal, från imamernas sida, men utmynnade inte i något brobyggande.
– Det är tyvärr sånt här som händer ibland. Vi förstår samtidigt upprördheten för människor matas av vissa politiska narrativ om att invandringen är ett problem. Det är nästan vedertaget bland alla våra politiker i dag, tyvärr, att invandringen från en viss del av världen utgör ett problem, säger Kashif Virk.
Imamen uppger att förståelsen ökat under de sex år han och hans kollegor rest runt i Sverige. Även kritiska frågeställningar resulterar oftast i sansade och sakliga samtal där kunskap utbyts och överförs.
– Behovet av den här kampanjen kommer att finnas i många år framåt, men bemötandet har varit helt otroligt. De flesta människor har varit väldigt positiva och sagt att det här något som verkligen behövs och att det är jätteviktigt, men det är också viktigt att vi muslimer själva försöker bidra till att förändra narrativet om islam, säger Kashif Virk.