Hans mål: Att motbevisa fördomar mot muslimer

Hans mål: Att motbevisa fördomar mot muslimer

Falköpings tidning 2/9 2023

Att ge kärlek till alla, istället för attsprida hat, är Agha Yahya Khan och hans muslimska samfunds motto.Den 11 september kommer han till Falköping, tillsammans med två andra imamkompisar, för att träffa invånarna och ge dem en chans att ställa frågor om islam. 

– Vi är trötta på negativa bilder av muslimer och vill förklara vad islam faktiskt handlar om, förklarar han. 

Julia Kråklind 

De har besökt Malmö, Göteborg, Stockholm, Luleå och cirka 85 andra stora städer. I år vänder de sitt fokus motmindre byar och kommuner, närmare bestämt Falköping. Imamen Agha Yahya Khan, och hans två andra vänner som också är imamer, känner att det är deras plikt att reda ut missuppfattningar som svenskar lätt får kring vad muslimer står för och bemöta de funderingar som finns. Därför skapade de den nationella kampanjen Fråga en muslim år 2018. 

– Media berättar ofta om oss när det sker terrorbrott eller om någon muslim gör något annat som är riktigt dumt. Det gör att svenskar lätt tänker på talibaner, IS och Al-Qaida så fort de hör ordet islam. Men det är bara en minoritet av alla muslimer som finns. Vi är fredliga och vår religion kärleksfull. Det känns viktigt för mig att förtydliga det och ge människor chansen att få svar på det de undrar över, säger han. 

Att det finns ett stort intresse för deras kampanj är tydligt, enligt Agha Yahya Khan. Han uppger att han fått god respons under sina tidigare stopp i andra städer och att hans närvaro brukar vara uppskattad. 

– När vi ställer upp vårt lilla tält, där det står att de kan fråga oss saker, kommer folk fram. Mer än 100 människor diskuterar med oss varje gång i princip. Dessutom är det tusentals personer som lyssnar, även om de kanske inte pratar direkt med oss. Jag är jättenöjd med hur det gått för oss hittills, återger han. 

Vilka frågor brukar ni vanligtvis få? 

– Det brukar bli en del om yttrandefrihet, kvinnans roll i islam, vad jihad betyder och om vi skakar hand med kvinnor eller inte. Ibland undrar folk också varför vi tror på detta och vill veta mer om Allah, men vi gör inte det här för att konvertera folk till islam. Det spelar ingen roll vad svenskarna tror på utan kärnan är att vi ska kunna leva tillsammans i fred, oavsett religioner. 

Den 11 september besöker ni Falköping. Det är ett datum som de flesta svenskar förknippar med terrorattacken motWorld Trade Center 2001 i USA. Fanns det någon särskild tanke med att välja just det datumet? 

– Nej nej, det finns det inte. Det är helt oavsiktligt att det blev just den dagen. Vi är tillbaka från semestern och då passade det datumet bra för oss tre. 

Tanken var att sammankomsten skulle ske på Stora torget, men då Agha Yahya Khan fick beskedet av Falköpings kommun att torget tyvärr inte är tillgängligt kommer de istället att hålla till på Järnvägstorget. 

– Det blir bra det också – det är inte platsen utan människorna som är det viktiga. Jag ser fram emot att få möta Falköpingsborna och hoppas att de vågar sig dit, för att diskutera med oss. Det är människors natur att leva i fred i hela världen. Vi vill inte skapa någon oro eller rädsla i Sverige. 

Det har ju skett flera koranbränningar i Sverige på sistone och nu till helgen planeras ytterligare en. Hur ser du på dessa? 

– Det är jättedåligt för Sveriges namn. Den muslimska världen undrar varför vi låter Sverige bränna koranen. Vi försöker förklara för dem att vi har en lag som heter yttrandefrihet, men att lagen inte säger att man ska uttryckligen bränna heliga skrifter framför moskén. 

– Varje muslim känner sorg när detta sker. Vi tror att Koranen är 100 procent Guds ord och en helig skrift där vi hittar våra lagar. Via den vägleder Gud oss. När någon bränner en koran får varje muslim ont i hjärtat. Staten måste agera mot de invandrare som smutskastar vårt land.

Sedan cirka sju år tillbaka har imamen Agha Yahya Khan rest runt i landet för att möta svenskar och ge dem en sanningsenlig bild av vad det innebär attvara muslim. Nu står Falköping på tur – en stad han aldrig tidigare besökt. Vi imamer har inte resurserna att synas i tv-rutan så fort det rapporteras om muslimer på ett dåligt sätt utan tror mer på personliga samtal, beskriver han. 

För att få bort människors rädsla och generalisering, samt avslöja lögner om islam, bjuder tre av Sveriges imamer in till dialoger. De har insett att svenskar inte tenderar att besöka moskéer med sina frågor och åker därför ut på turnén Fråga en muslim, för att snacka med människor. 

Nu planerar Agha Yahya Khan att åka runt Vänern och därefter Vättern, ihop med två av hans vänner som också är imamer. Målet är att visa att islam inte är en kvinnofientlig eller extremistisk religion utan handlar om kärlek och fred. Bild från en av deras tidigare samlingar. 

Agha Yahya Khan berättar att alla svenskar han har pratat med om just koranbränningarna trycker på att de respekterar varenda bok och inte vill bränna någon alls. Bild från tidigare möten. 

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa