Imamer svarar på Halmstadbornas frågor om islam #FrågaEnMuslim

Imamer svarar på Halmstadbornas frågor om islam #FrågaEnMuslim

Hallandsposten 21/8 2021

HalmstadUnder fem dagar reser imamkollegorna Kashif Mahmood Virk, Agha Yahya Khan och Rizwan Afzal runt i landets södra delar med kampanjen #Frågaenmuslim. Under lördagen stod de på Stora torg redo att besvara Halmstadbornas frågor.

Bild: Roger Larsson / HP

Genom kampanjen #Frågaenmuslim hoppas Kashif Mahmood Virk, Agha Yahya Khan och Rizwan Afzal på en öppen dialog och att kunne besvara de frågor som finns kring islam. Premiärstoppet för kampanjen blev Halmstad och under lördagsförmiddagen stod de tre imamerna redo på Stora torg.

– Det kan vara frågor om allt mellan himmel och jord. Vissa har frågor kring kvinnor och jämlikhet medan andra undrar vad vi tycker om att göra eller äta, berättar Kashif Mahmood Virk, som är imam i Stockholm.

Innan imamerna ens hunnit färdigställa sin monter är två personer framme med dagens första fråga. Vem var profeten Muhammed? Rizwan Afzal, till vardags imam i Malmö, ger sitt bästa svar på frågan medan Agha Yahya Khan fortsätter plocka fram olika broschyrer.

– Vi är väldigt positiva, men tror att det finns mycket fördomar och olika koncept kring islam, båda positiva och negativa, där mycket kommer från media. Med tanke på talibanerna i Afghanistan finns det extra mycket frågor nu, berättar Agha Yahya Khan, imam i Nasirmoskén i Göteborg vilket är Sveriges första moské byggd år 1976 och fortsätter:

– Vi tänkte att vi själva kommer till folket för att svara på frågorna, för många vågar inte. Men vi är här och vi hoppas att folk kommer fram och ställer sina frågor.

Kampanjen startades 2018 och har sedan dess rest runt om i Sverige. Efter stoppet i Halmstad rör de sig vidare mot Växjö.

– Folk reagerar på bilderna och orden, men som sagt brukar det främst vara positivt. Det kommer enstaka som har förutfattade meningar. Vi vet att det är känsligt med integration, men det är den viktigaste politiska frågan, säger Kashif Mahmood Virk.

– Vi vill ge tillbaka till samhället som vi har fått så mycket från. Vi är en del av det och vi vill som församling arbeta för att kunna bidra till att man känner sig mer som ett folk.

Amanda Pettersson

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa