”Kärlek för alla, hat mot ingen”

”Kärlek för alla, hat mot ingen”

Karlskoga Tidning Kuriren, 3 april 2021

Det finns stora okunskaper och fördomar om islam hos icke muslimer, men även hos en del muslimer. Det vill två imamer, som reser runt i Sverige, råda bot emot.

Många som kommer fram och pratar med Rizwan Afzal och Kashif Virk har dålig kunskap om Islam.

– Många tror att alla muslimer ingår i samma rörelse. Men islam är uppdelad i två inriktningar, shia och sunni. Sedan finns det 50 olika inriktningar inom sunni och 23 inom shia. Det är som kristendomen, där det finns fullt av inriktningar och församlingar, säger Rizwan Afzal.

De har parkerat på Alfred Nobels torg i Karlskoga med sin husvagn. De har rest runt i både norra och södra Sverige. Nu inriktar de sig på Mellansverige. De ska vara i Örebro, Karlstad, Borlänge, Gävle och så nu i Karlskoga.

De två har på sig tröjor med trycket, ”Jag är muslim. Fråga mig vad som helst”.

– Vi vill att folk ska komma fram till oss, både icke muslimer och muslimer. De får fråga vad som helst, de får kritisera oss, till och med hata oss. Men de ska visa respekt. säger Kashif Virk.

Han tar upp händelsen där folk eldade upp koraner, bland annat i Malmö.

– Det finns ett fåtal som vill sprida hat i samhället och splittra det. Vår syn på yttrandefriheten är inte den samma där. Vi anser att man får vara kritisk mot oss. Folk får komma hit och ha aggressiva åsikter som vi kommer att bemöta. Men vi tycker att det är moraliskt fel att häckla varandra. Det går inte bygga ett bra samhälle om vi häcklar varandra. Men vi står upp för yttrandefriheten, den ger oss och andra rätten att stå här i dag.

Rizwan Afzal berättar att många har frågor om extremism, jämställdhet och kvinnans roll i islam. Många svenskar har frågor om kvinnor och om de är tvungna att bära burka och hijab.

– Man kan inte tvinga någon. Det finns enligt islam inget tvång. Vi har kvinnor i vår församling som valt att inte bära hijab och vi har kvinnor som vill bära. Det står i koranen att kvinna ska skylla sitt hår, men det står inget om något straff om hon inte gör det.

De berättar att när många reste ner och anslöt sig till IS hade de en kampanj som kallades, ”Stoppa krisen”.

– Vi vände oss till muslimer för att vägleda dem och berätta vad som är islam och samtidigt motverka islamofobin som spred sig då. Vi värnar om en separation mellan stat och religion. En anledning är att även om du har hundra procent muslimer i ett land så är inte alla inom samma inriktning. Religion är privatlivet, hur du ska leva och hur du ska vara. Inte bestämma hur andra ska vara.

Han säger att religion bara får utövas enligt landets lagar.

– Man har två val, antingen lämnar man landet eller så följer man lagarna, säger Kashif Virk.

Rizwan Afzal berättar att en del muslimer kommer fram och vill prata om jihad.

– Men många har missuppfattat innebörden med jihad. Vi tro att jihad betyder strävan mot sina egna brister. Jihad för oss är att vägleda folk om okunskap, säger Rizwan Afzal.

Folk kommer fram till husvagnen och pratar. Vissa är nyfikna, medan andra har flera frågor.

Anders Persson

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa