Imamer på turné gjorde stopp i Örebro – ville diskutera religion på Stortorget: ”Kan bli hett”


På långfredagen stod två imamer på Stortorget för att diskutera religion och svara på frågor om islam. De är ute på en lång turné över hela Sverige och nu hade de kommit till Örebro.
– Vi vill bemöta rädslor och fobier, säger Kashif Virk som också hade bjudit in Svenska kyrkan och frikyrkor i stan – men inte fått något svar.

Imamerna Kashif Virk och Rizwan Afzal hade parkerat sin husvagn framför Nikolaikyrkan på fredagen. På vagnen fanns budskap om att Messias hade kommit och att det bara finns en gud. Kashif Virk och Rizwan Afzal tillhör Ahmadiyya som är en gren av islam som tror att Messias redan kommit till jorden i form av Mirza Ghulam Ahmad, som levde mellan 1835 och 1908. Rörelsen har sin grund i Indien.

– Vi är ute med två kampanjer, den ena heter Fråga en muslim och med den vill vi föra en dialog och motverka religiös intolerans, säger Kashif Virk.

– Den andra kampanjen är Messias har kommit och den är ju aktuell nu i påsk.

Det är en speciell dag ni står här, på långfredagen. Hur har ni tänkt kring det?

– Vi respekterar att det här är sorgens dag, säger Kashif. Vi tror också på Jesus men vi tror inte att han dog på korset och vi vill ge vår version av vem Jesus var.

Kashif och Rizwan påpekar att deras tro står nära den kristna. De menar att kristendomen, judendomen och islam har en och samma gud. Sedan skiljer det sig åt vem som är messias.

– Vi skrev till Svenska kyrkan och Pingstkyrkan i Örebro och bjöd in dem. Vi ville ha ett ekumeniskt samtal och samverkan, säger Kashif.

Fick ni något svar?

– Faktiskt inte. Vi trodde de skulle svara men det gjorde de inte.

Kashif Virk är imam i Stockholm och Rizwan Afzal imam i Malmö. De reser nu runt över hela landet för att prata om religion.

– Vi har varit i Luleå, Skellefteå, Umeå, Sundsvall… räknar Rizwan upp. Vi ska sen vidare till Karlskoga och ytterligare fem städer.

Vilka reaktioner får ni från folk?

– De är väldigt blandade. Det finns de som yttrar sin ilska mot alla religion och låter det gå ut över oss, men det är aldrig farligt även om det kan bli hett, säger Kashif.

– Vårt motto är ju kärlek till alla, säger Rizwan.

Blir det några djupare diskussioner kring religion och tro så här ute på ett torg?

– Inte så ofta, men vi försöker också bjuda in till andra mer djuplodande samtal, säger Rizwan och berättar att de haft zoom-möten under pandemin för att diskutera de här frågorna, till exempel har de haft samtal efter Koranbränningen i Malmö.

Faktaruta: Vad är Ahmadiyya?

►Ahmadiyya är en gren inom islam som etablerades på 1800-talet av Mirza Ghulam Ahmad i Punjab, Indien. Han gjorde anspråk på att vara den utlovade Messias, som samtliga världsreligioner har väntat på.

►Vad som i huvudsak skiljer Ahmadiyya-muslimer från andra muslimer är just deras tro på Mirza Ghulam Ahmad som Messias. Andra skillnader är synen på Jesus som enligt Ahmadiyya-muslimer varken dog på korset eller togs upp levande till himlen. Istället tror de att han överlevde korsfästelsen och dog samt begravdes i Kashmir, Indien.

►Ahmadiyya-rörelsen har i organiserad form funnits i Sverige sedan 1956. Idag har rörelsen drygt tio miljoner anhängare världen över.

Christina Eriksson