Varför finns det så mycket hat förknippat med religion?

Varför finns det så mycket hat förknippat med religion?

Sveriges radio P1 Människor och tro 27/2 -20

Trots att alla de stora världsreligionerna förkunnar kärlek, respekt och säger sig utgå från visdom så finns det även hat och intolerans mot oliktänkande.

Hatet kan i vissa fall bli huvudbudskapet och påverka och genomsyra människor över hela världen.

Vissa menar att underhållningsindustrin ger ofta stereotypa bilder av religiösa samfund vilket kan förstärka hatet inom och mellan religioner. Media sägs också nästan alltid vara mer intresserade av att rapportera om konflikter och hatiska budskap än vardaglig tro.

Men varför är religion och hat så tätt förknippat? Kan det finnas utövning av religion utan själva hatet?

I veckans Människor och tro får vi höra Imam Kashif Virk från Ahmadiyya Muslimska Samfundet samtala med Olof Edsinger  generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen om hat och religion. Vi får även träffa  religionsvetaren Simon Sorgenfrei vid Södertörns högskolareportage och Bilan Osman, journalist och medarbetare/föreläsare på stiftelsen Expo. Från Frankrike får höra ett reportage om Mila 16 år som upplever hat från troende på sociala medier.

Programledare: Edgar Mannheimer

Reporter: Anna Trenning-Himmelsbach

Producent: Antonio de la Cruz