Imamen Kashif Virk om Islam i Europa

Imamen Kashif Virk om Islam i Europa

Newsvoice 25/9 -17

Stella Tormanoff intervjuar imamen Kashif Virk för NewsVoice. Ämnet är Islam i Europa. Han berättar om Islam och om några av de många spekulationer och missförstånd som finns om Islam. Kashif Virk fördömde nyligen terrorismen i Metro.

Text och intervju: Stella Tormanoff

Professor Guy Milliere vid Paris Universitet påstår att runt år 2045 kommer Europa att bestå av flera kalifat och styras av Islam. Han har räknat ut att befolkningstillväxten bland Europas muslimer kommer att leda till att Europas konverteras till Islam och att Sharia-lagar kommer att införas.

Vad är sharia lagar? Berör dessa lagar varje muslim och är Millieres påstående möjligt?

Alla tre Abrahamsreligionerna (Judendomen, Kristendomen och Islam) har egentligen samma enkla moraliska värdegrund och den spåras till det Gamla Testamentet och de tio budorden. I Islam är dessa transformerade av profeten Mohammed till de fem pelarna.

Finns det skrifter i Koranen som uppmuntrar till våld och finns det Imamer i Sverige som uppmuntrar till en vi och dem-tänkande?

Hur ligger det till med Islam och kvinnor? Har muslimska kvinnor samma rättigheter som muslimska män? Jag ställer frågan för att principiellt är alla lika inför svenskt lag.

Kan du berätta för våra lyssnare vad är Jihad? Vad bör icke muslimer vet och i te veta om det?

På vilket sätt kan Islam vara ett problem för integrationen i det svenska samhället och på vilket sätt kan islam berika vår sekulära västerländska samhälle? Skall vi försöka definiera samtidigt begreppet integration?

Arabiska är ett semitiskt språk som skiljer sig markant från de skandinaviska. Vad betyder Allah Akbar och i vilka sammanhang används det?