Imamer ger svar: ”Att bränna och kasta sten är dumhet”

Imamer ger svar: ”Att bränna och kasta sten är dumhet”

Skövde nyheter 13/9 2023

Kampanjen Fråga en muslim gästade Skövde. De fyra imamerna mötte folk och polis för att prata om bland annat islam och koranen.- Att bränna bilar, kasta sten mot polisbilar eller bränna flaggor ärdumhet och strider mot vad som står i koranen, säger imamen Agha Khan. 

Av: Kristina Claesson 

Imamerna från Islams Ahmadiyya församling är ute på turné och har från 2018 åkt land och rike runt för att samtala med allmänheten. 

– Tanken bakom är att vi tänker att svenskar är lite blyga och inte vågar komma till en moské för att prata med oss om sina funderingar kring islam, så vi åker runt istället. 

Foto: Kristina CLaesson / SN

I måndags besökte de Falköping och i går var de i Skara. Efter Skövde väntar ytterligare orter innan de gör ett stopp i Tidaholm. 

– Vi har märkt att på de orter där det bor många muslimer så blir det mycket frågor och tyvärr kan inte muslimer själva alltid koranen. De utgår från vad de hört, en blandning av tradition, kultur ochislam, säger Agha Khan från Göteborg. 

Han förklarar att de ser turnén som en möjlighet att utbilda muslimer och icke muslimer och framför allt ungdomar om religion. 

– Vi vill motverka rädslor och ett splittrat samhälle. I koranen står det att Gud tycker inte om ofred i ett land, om något ont händer ska man gå därifrån ochbemöta det med godhet. Det är vad vi försöker förmedla. Koranen godkänner inte att man bryter ett lands lagar. 

Den absolut vanligaste frågan under turnén är vad de tycker om koranbränningar. 

– Det är inte normalt att bränna någon helig skrift eller bok. En imam har sagt till muslimer att det är ni som ärskyldiga till det, ni har inte förklarat för svenskarna vad koranen är för något. Om ni hade gjort det hade det inte hänt. 

Imamerna mötte också biträdande chefen för polisen i Västra Skaraborg och lokalpolisområdeschefen för Östra Skaraborg. 

– Vi fick en förfrågan och det är alltid intressant att mötas. Information, dialog och öppenhet ger en ökad förståelse, säger Magnus Larsson och Roger Olsson. 

Imamen Rizwan Afzal från Luleå menar att den splittring vi ser i dagens samhället beror på okunskap. 

– Därför är de här mötena viktiga. Vi ärinte här för att propagera islam utan vi vill prata, säger Rizwan Afzal. 

Imamerna Rizwan Afzal, Kashif Virk, Agha Khan och Musab Rashid vill bidra till att öka kunskapen om koranen, minska splittringen i samhället och motverka rädsla. 

Imamerna hade bjudit in polisen till Hertig Johans torg. 

Agha Khan förklarar varför de gett sig ut på turnén. 

Imamerna räcker över en gåva till biträdande chefen för polisen i Västra Skaraborg, Magnus Larsson, och lokalpolisområdeschefen för Östra Skaraborg, Roger Olsson. 

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa