Efter koranbränningarna: ”Försöker reagera på det hat som uppstår”

Efter koranbränningarna: ”Försöker reagera på det hat som uppstår”

Skaraborgs Allehanda 5/9 2023

Efter den senaste tidens oroligheter i samband med koranbränningarna ska Kashif Virk, tillsammans med två andra imamer, bege sig ut på en turné för att ge allmänheten möjligheten att Fråga en muslim.Ett av stoppen är Skövde och Hertig Johans torg. 

– Även de samtalen, där folk säger att de inte uppskattar att vi hörs och syns, leder ofta till att vi kommer närmare varandra, säger Kashif Virk. 

Koranbränningar har präglat sensommaren i Sverige, ett flertal sammankomster har arrangerats i Stockholm och nu senast i Malmö – vilket resulterade i ett våldsamt upplopp. 

I svallvågorna efter de offentliga koranbränningarna ska imamen Kashif Virk, tillsammans med två andra imamer, ge sig ut på en turné runt Vänern för att möta allmänhetens funderingar kring islam. Den 13 september kommer trion till Skövde och Hertig Johans torg. 

– Eftersom det finns information om islam överallt borde den komma från oss också. Jag skulle säga att islam nog är den mest synliga religionen i Sverige, då måste vi komma ut och förklara också. Vi måste visa att vi är en del av samhället, säger Kashif Virk. 

Den nationella kampanjen Fråga en muslim, som turnén baseras på, togs fram 2018. Sedan dess har Kashif Virk hunnit med flera turnéer, bland annat efter talibanernas övertagande av Afghanistan under 2021. 

– Det är alltid i ljuset av någonting somhänt. Vi försöker reagera på det hatsom uppstår i ljuset av de här aktionerna och vi vill möta det genom dialog. 

De konsekvenser som vi redan sett är tillräckligt allvarliga 

Konceptet går ut på att allmänheten ska få möjligheten att ställa frågor och diskutera islam och ämnen kopplade till religionen, med imamer. Totalt kommer den stundande Vänernturnén innehålla sju sammankomster, varav Skövde utgör det tredje stoppet den 13 september. 

Anledningen till att det är just nu somturnén genomförs är direkt kopplad till oroligheterna som uppstått i samband med koranbränningarna. 

– De konsekvenser som vi redan sett är tillräckligt allvarliga, vi har nedbrända ambassader och fått försämrade relationer med andra länder. Samtidigt ökar splittringen här i Sverige, vilket har medfört skador som kostat miljoner, säger Kashif Virk. 

Vad är det vanligaste folk vill prata om?

– Det som händer i samhället, koranbränningarna, hederskultur och slöjan är ofta vanligt förekommande samtalsämnen. 

Responsen har mestadels varit positiv under de föregående turnéerna, men Kashif Virk berättar att det även finns de som kommer fram och uppträder aggressivt. 

– Även de samtalen, där folk säger att de inte uppskattar att vi hörs och syns, leder ofta till att vi kommer närmare varandra, säger han. 

Fråga en muslims turné runt Vänern 

11/9 Falköping 

12/9 Skara 

13/9 Skövde 10:30-16:00 

14/9 Motala 10:30-16:00 

15/9 Mjölby 10:30-16:00 

16/9 Habo 10:30-16:00 

17/9 Tidaholm 10:30-16:00 

Den 13 september kommer Skövdeborna få möjligheten att Fråga en muslim. Bild: privat 

Imamen Kashif Virk är en av de tre imamer som ska besöka Skövde. Bild: privat 

Från en tidigare sammankomst somanordnats under kampanjen Fråga en muslims flagg. Bild: privat.

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa