Imam: ”Muslimska ledare borde synas mer”

Imam: ”Muslimska ledare borde synas mer”

Folkbladet

”Muslimska företrädare borde göra mer och synas mer när det händer såna här saker som i Navestad”. Det menar Kashif Virk, imam från Stockholm.

Påskhelgens oroligheter i bland annat Norrköping och Linköping ledde till mer än 100 skadade poliser, ett antal gripna (och senare en handfull häktade) motdemonstranter, tre skottskadade och materiella skador för okänt belopp.

I kravallernas kölvatten har kritik riktats mot bland annat politiker och polisledning, samt de stora grupper människor som gick till våldsamma attacker mot enskilda polismän.

Hemma i Stockholm följde Kashif Virk, imam från islams Ahmadiyya församling i Spånga, nyhetsbevakningen. Han är aktiv debattör och har figurerat mycket i tv och i tidningar. Som imam, en muslimsk religiös ledare, är han inte rädd för att synas och ta de riktigt svåra frågorna.

Han suckar när kravallerna förs på tal:

– Det är verkligen genomsorgligt. Det var en fruktansvärd situation med ett polishat som är helt galet, säger Kashif Virk.

Ahmadiyya-rörelsen är en gren av islam och Kashif Virk har tidigare klargjort att han inte vill göra sig till talesman för alla muslimer i Sverige.

– Jag vill inte kritisera vad andra muslimer gör, men jag anser att muslimska företrädare borde göra mer. De ska synas mer när det händer såna här saker som under påsken.

Tror du de är rädda och oroliga för att stöta sig med församlingsmedlemmarna?

– Jo, så kan det vara. 

Själv kommer han tillsammans med två andra imamer, Rizwan Afzal från Malmö och Agha Yahya Khan, Göteborg inom kort följa E4 mellan Göteborg och Stockholm för att anordna allmänna sammankomster i olika städer med kampanjen ”#FrågaEnMuslim”.

Den 12 maj kommer trion till Norrköping där man tänker sätta upp ett tält på Hötorget, mitt i staden. Man besöker även andra orter där det var oroligt under påsken.

– Vi håller inte tal eller sådant.  Vi vill däremot visa på att det finns konstruktiva sätt att nyttja demonstrationsfriheten och yttrandefriheten. Vi räknar med att få träffa alla möjliga människor under de här dagarna. Tidigare träffar har varit givande.

Hur kunde det bli så här illa som i påskas?

– Folk respekterar inte samhället och man missbrukar yttrandefriheten. Jag vill poängtera att jag tycker polisen gjorde ett fantastiskt arbete. Samtidigt upplever jag att många muslimer förlorat hoppet, att man aldrig kommer bli en del av samhället. Såna tankar leder lätt till att man stänger in sig ännu mer. Vi muslimer måste bli mer inkluderade.

Kvinnor och barn ska ha deltagit i stenkastningar mot polisen?

– Någonting har gått väldigt fel och vi behöver agera omedelbart.

Hur påverkas du själv av att någon bränner koranen?

– Jag blir djupt sårad av den han gör. Samtidigt vet jag ju att Rasmus Paludan är en provokatör. Jag är för yttrandefriheten och jag kan njuta av satir, men jag tycker gränsen går vid hets mot folkgrupp, och brännandet av Koranen utanför en moské med aktuell politisk motivation bör ses som just det. Visst, polisen ska ge sitt godkännande men den ende som vann något var provokatören. Alla andra är förlorare. I Belgien, Frankrike och i Danmark resonerar man lite annorlunda kring det här och många människor i Sverige har sagt kloka saker i ämnet. Det är värt att prata om det.

Vad händer med områden som Navestad efter ett sånt här upplopp?

– Jag tror att det goda förebyggande arbete som byggts upp raseras. Jag bor själv nära Rinkeby och ser hur saker försämrats nu. Det vill vi göra något åt, bland annat genom att åka ut och träffa människor på de här orterna.

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa