Imamen: ”Ett hat som inte har plats i vårt samhälle”

Imamen: ”Ett hat som inte har plats i vårt samhälle”

SvD 9/12 -17

Brist på ledarskap ser imamen Kashif Virk som ett av de främsta skälen till fredagens protester i Malmö där deltagarna ropade ”vi ska skjuta judarna”.

Arbetsveckan fick ett stökigt slut i Malmö där protester genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Enligt TT deltog omkring 200 personer och tongångarna var hårda.

”Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna”, sades det bland annat, enligt TT som hänvisar till Sveriges Radio Malmöhus.

Protesterna har fördömts från flera håll och en av dem som riktar kritik är Kashif Virk, imam verksam i Spånga:

– Jag uppfattar det som en spontan reaktion, men jag ser att de yttrar ett hat som inte har någon plats i vårt samhälle, säger han.

För det första efterfrågar han ledarna för de grupperingar som på fredagen begav sig ut på gatorna. Han poängterar att någon borde ha talat om för de protesterande att antisemitism är något annat än att föra kritik mot USA:s eller Israels regeringar.

– Var är ledarskapet som på ett demokratiskt sätt skulle ha talat om det här för deltagarna? Och lärt dem att i Sverige yttrar vi oss på sätt som är anständiga.

Därtill anser Kashif Virk att de reaktioner vi nu fått se spelar USA:s president Donald Trump rakt i händerna.

– Trump vill se mer av motsättning, hat, polarisering. Hans inställning bygger på att splittra genom handling och i ord.

an är också orolig över att den ”palestinska frågan” ska förlora i legitimitet:

– Den misstänkliggörs när den används för att uttrycka allmänt hat mot en folkgrupp.

Att protesterna utbröt i just Malmö förvånar honom föga. Men han påpekar att staden också bjuder positiva exempel:

– Det finns ett par exempel där judiska och muslimska församlingar har gått ihop. Och det är det folk måste förstå: I Sverige kan företrädare från olika religiösa samfund gå samman och samverka, bara man upprätthåller de värderingar som bygger samhället.

Vad förväntar du dig av ansvariga politiker?

– I Sverige är det mycket höger eller vänster, antingen är man proisraelisk eller så är man kritisk till landet. Men om man stöttar tvåstatslösningen måste man reagera oavsett vem som utför dåden. Det är David mot Goliat, men även terrordåd från palestinsk sida måste fördömas.

– Även Trumps uttalanden måste fördömas av den som tror på tvåstatslösningen.

På lördagen tågade demonstranter i Stockholm för att protestera mot USA:s beslut, i ett arrangemang av Jerusalemkommittén. Överlag gick det lugnt till, men vid ett tillfälle tände personer eld på den israeliska flaggan.

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa