SD tolkar Koranen på samma sätt som IS

SD tolkar Koranen på samma sätt som IS

Svenska Dagbladet 27/11 -17

SD-ledamoten Martin Strids resonemang kring att muslimer inte är fullt människor upprör:

– Sverigedemokraterna tolkar Koranen som IS gör, säger Kashif Virk, imam verksam i Spånga.

SvD når Kashif Virk på ett norrgående tåg efter att han besökt en församling i Malmö. Han är född och uppvuxen i Partille utanför Göteborg, och är sedan fem år verksam som imam.

– Sättet som den här mannen uttalar sig på är oerhört upprörande. Han använder vår profet Muhammed på ett sätt som avhumaniserar muslimer. Var har han lärt sig om islam? Är det på Avpixlat eller någon annan ensidig informationskälla? frågar sig Kashif Virk.

Imamen beskriver en muslimsk vardag där nidbilden av religionen håller på att cementeras.

– Man målar upp ett spöke. Det blir en onyanserad bild som är svår att komma ifrån. I media lyfts den icke utövande muslimen fram som positiv. Därför har också många muslimer tystnat. De orkar inte i ett läge då vi skulle fortsätta diskussionen, förstå texterna och inte förminska problemen, säger Kashif Virk.

Han använder vår profet Muhammed på ett sätt som avhumaniserar muslimer.

Imamen väjer inte för verkligheten, att det även existerar våldsbejakande islam.

– Tyvärr sker det i vissa muslimska länder, där extrema muslimska idéer frodas och sprids bland annat till Sverige under islamsk täckmantel. Avslöjanden om slavhandel i Libyen var fruktansvärt att se, säger Kashif Virk.

Imamen säger att SD i sin tolkning av Koranen begår liknande misstag som extremisterna gör.

– Sverigedemokraterna tolkar Koranen som IS gör. Koranen innehåller tydliga verser som förespråkar jämställdhet, förbud mot terrorism och principer för hur en demokrati ska se ut. Den förbjuder även all form av diskriminering, säger Kashif Virk.

Skulle du kunna samtala med SD?

– Jag skulle vilja sitta ner och förstå dem. Vi måste prata med varandra, inte om varandra. Islam förespråkar kärlek för alla. Lögnen är den största synden, säger Kashif Virk.

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa