Muslimer på marknadsturné för dialog och tolerans

Muslimer på marknadsturné för dialog och tolerans

Sydöstran 20 juni 2024

– Vi står för fred, dialog och tolerans, säger imamen Kashif Virk som turnerar i sommar med kampanjen ”Fråga en muslim”. 

Syftet är att motverka fördomar mot islam. 

Under torsdagen mötte han besökarna på Lövmarknaden för att prata religion och värderingar.

Kampanjen ”Fråga en muslim” startade redan 2018 på initiativ av Islams Ahmadiyyaförsamling i Malmö, där Kashif Virk är imam. Upprinnelsen var att man upplevde att alla politiska partier i Sverige var mycket negativa till religiös påverkan i allmänhet och islam i synnerhet.

– Vi tänkte att vi måste möta detta på något sätt. Då lanserade vi den här kampanjen. Den går ut på att vi ställer upp ett tält eller en vagn på ett torg någonstans i Sverige och låter folk komma fram och ställa frågor. Sedan några år tillbaka har vi också börjat söka oss till olika marknader.

Imamen Kashif Virk bjöd in till samtal om islam på Lövmarknaden. Foto: Andreas Blomlöf

Kashif Virk berättar att man bland annat varit i Haparanda och Luleå, nästa vecka väntar Almedalen och därefter Kiviks marknad.

Vad tycker ni om Karlskrona och Lövmarknaden? 

– Det är första gången vi är här. Jag är väldigt förväntansfull. Jag har fått höra att det kommer tiotusentals människor hit. Detta är Richard Jomshofs hemstad så här behövs verkligen detta initiativ. Han måste lägga ner stridsyxan och föra dialog istället.

Hur är responsen från folk ute på gator och torg?

– Den nyfikenhet, öppenhet och värme som vi har mött över hela landet har varit helt otrolig. Den rimmar inte alls med uppfattningen som råder i media eller i opinionsundersökningar som visar att islam är den mest hatade religionen i Sverige. Folk i varje stad är väldigt positiva.

– Sedan finns dem som vill uttrycka sina fördomar. Min teori är att Sverigedemokraterna medvetet sprider rädsla om islam för de vet att de vinner röster på det. Och det är farligt. Det är sånt som leder till pogromer, förföljelser och hat.

Vilka är de vanligaste frågorna som folk ställer till er?

– Som jag brukar säga handlar det om sånt som är dogmer i det svenska samhället: jämställdhet, yttrandefrihet och sekularism.

Vad svarar ni på det då, om jämställdhet till exempel? 

– Jämställdhet innebär för oss att män och kvinnor är självständiga och ska göra sina egna val, man kan inte tvinga dem att leva på ett visst sätt. Kvinnor har alla rättigheter i islam! Det är bara stereotyper att kvinnor som har slöja skulle vara mindre intelligenta eller mindre fria. Det är sådana fördomar som vi försöker bemöta.


– Yttrandefriheten är förutsättningen för att kan vi stå här idag. Men den är inget green card för att sprida hat och hets i samhället. Jag tror att majoriteten av Sveriges befolkning håller med oss. Att bränna en koran är inget yttrande. Det är en hatfylld handling.

Christian Dahlgren

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa