”Därför ska inte polisen tillåta koranbränning under Eurovision.”

”Därför ska inte polisen tillåta koranbränning under Eurovision.”

Sydsvenskan Aktuella frågor 19 april 2024 samt Helsingborgs dagblad

Värdet av mellanmänsklig tillit, att inte vara undfallande för aktioner med hetsande syfte och att störa allmän ordning, bör tas i beaktning och vägas mot demonstrationsrätten, skriver Kashif Virk, imam vid Islams Ahmadiyya församling i Malmö

Polisen i Malmö har fått in en ansökan om tillåtelse att få bränna Koranen vid Gustav Adolfs torg i Malmö den 3 maj – dagen innan Eurovisionveckan börjar.

Ansökan kommer i en tid då tävlingen redan utgör en säkerhetsrisk för alla som bor i Malmö, samt för dem som besöker staden under tävlingen.

Under de senaste åren har upprepade koranbränningar, iscensatta av ett litet antal personer med svag koppling till Sverige, orsakat stor skada för landet.

Under mina resor i kölvattnet av koranbränningarna har jag sett hur tilliten till polis och myndigheter raserats på flera orter, hur hat och missämja ökat och hur tryggheten påverkats negativt i både mindre och större kommuner.

De allra flesta jag mött har dessutom varit starkt negativa till att koranbränningar förekommer eller ens tillåts, och varit positiva till ett förbud.

De politiker som styr Sverige verkar bortse från det kompakta motståndet mot att koraner ska få brännas i landet, eller så har de helt enkelt inte vågat fatta beslut om ett förbud till skillnad från Danmark, där Folketinget i slutet av förra året röstade igenom ett förbud att bränna heliga skrifter på offentliga platser. Så är det trots den oerhörda skada som koranbrännarna åsamkat Sverige och svenska intressen.

Lagar finns till för att skydda människor. När de, som idag, leder till det motsatta behöver de förbättras. Ett liknande exempel är att den svenska regeringen just nu undersöker om yttrandefriheten ska begränsas när det gäller förnekandet av Förintelsen.

Jag önskar inte ett allmänt förbud mot koranbränningar. Som jag ser det faller de aktioner som skett på senare år under rubriceringen ”hets mot folkgrupp” och ”hets mot trosbekännelse”, som redan utgör brott enligt svensk lag.

Sverige måste som land kunna se över vad som är i rikets intresse. Är det viktigare att några få personer får bränna koraner vid upprepade tillfällen, och därigenom orsaka ett försvårat säkerhetsläge, försämrade diplomatiska förbindelser och handelsmöjligheter? Eller ligger det i Sveriges intresse att skydda yttrandefriheten genom att vaccinera den mot missbruk?

I fjol föll en dom i Lidköping som handlade om koranbränning, då en 27-årig man som brände en koran med bacon till tonerna av musik kopplad till ett högerextremt terrordåd fälldes för hets mot folkgrupp. Varför kan inte det fungera som prejudikat i framtida domslut kring liknande aktioner? Rättsväsendet har låtit den viktiga frågan hänga i luften alltför länge.

Rätten för en enskild person att kritisera islam – något som jag anser ska vara tillåtet – och hetsa mot muslimer – något som lagen inte tillåter – måste vägas mot alla andras rätt att få leva i fred och säkerhet i Sverige. 

Värdet av mellanmänsklig tillit, att inte vara undfallande för aktioner med hetsande syfte och att störa allmän ordning, bör också tas i beaktning och vägas mot demonstrationsrätten. Därför anser jag inte att polisen ska tillåta att någon bränner Koranen under Eurovision. 

Den som i övrigt vill kritisera islam eller mina åsikter är välkommen till min moské, Mahmoodmoskén i Malmö. Rädsla och motstånd mot islam är nämligen en konsekvens av bristen på möten, dialog och samverkan.

SKRIBENTEN

Kashif Virk, imam vid Islams Ahmadiyya församling i Malmö

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa