Dum fråga: Varför flyttar ramadan?

Dum fråga: Varför flyttar ramadan?

Skaraborgs läns tidning 2 mars 2024

Även publicerad i Barometern, Nynäshamnsposten, Kalmar.nu

Under månaden som ramadan pågår förväntas man som muslim fasta från att solen går upp på morgonen tills att den går ner igen på kvällen. Samtidigt förväntas man avstå från ovanor och istället fokusera på att göra gott och etablera sunda vanor. Fastan ses som ett sätt att öka sin empati för behövande och att komma närmare Gud.

– Islam lär oss om två saker: Den första är att du ska förbättra din relation med skaparen och den andra är du ska förbättra din relation med skapelsen, berättar Kashif Virk, imam vid Islams Ahmadiyya församling, och fortsätter:

– När man minskar sitt intag av föda, får man mer spirituell energi. Om man behagar komma närmare Gud gör man det.

Utöver att vara imam vid Islams Ahmadiyya församling har han sju års teologiutbildning och en masterexamen i religionshistoria vid Stockholms universitet. Han är också delaktig i kampanjen “Fråga en muslim” som bedrivs för att möta allmänhetens frågor om islam. Den 23 september förra var han i Skara tillsammans med tre andra imamer för att träffa Skaraborna på Hötorget.

Varje kväll när solen har gått ner bryts fastan med måltiden iftar som ofta delas med nära och kära. Ramadan är en social månad och avslutas med en av de största muslimska högtiderna, id al-fitr som brukar firas med familj och församling. Utmärkande för id al-fitr är att man ger varandra gåvor och tänker på de som är mindre lyckligt lottade.

Enligt Nordiska museet så finns den första skildringen av ramadan och id al-fitr dokumenterad redan år 1946 i Sverige, då med endast åtta muslimer i Stockholm. I dag beräknas det finnas ungefär en halv miljon muslimer i vårt avlånga land.

Men varför flyttar då högtiden? Förklaringen har att göra med månen och att man inom islam utgår från månåret. Enligt den muslimska månkalendern infaller ramadan under den nionde månaden. Månåret är tio dagar kortare än solkalendern och många länder som följer månåret har årstider som förflyttar sig varje år.

– En anledning vi brukar reflektera över teologiskt är att människan får anledning att dyrka Allah under alla årstider, vilket man gör under ramadan, i jämförelse med till exempel kristendomen där det blir väldigt mycket fokus på december och den tjugofjärde, säger Kashif Virk.

Månen är också skälet till att ramadans början är omtvistad bland muslimer. I och med att man följer månåret räknas också månaderna efter månens bana, och ramadan börjar mer specifikt när man ser nymånen, vilket lämnar öppet för olika tolkningar.

Vissa menar att ramadan börjar när nymånen är synlig för blotta ögat, andra när nymånen är synlig astronomiskt och en tredje grupp säger att det som gäller är när nymånen är synlig från Mecka.

Sally Sjögren

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa