Imamer besökte Köping – så ser de på jämställdhet
Bergslagsbladet/Arbogatidning 18 december 2023
Fyra imamer reser runt i Mälardalen för att öka kunskapen om islam och svara på invånarnas frågor.- Vi fyller ett stort behov, säger Kashif Virk från Stockholmsförsamlingen.
Under torsdagen, den 14 december, parkerade de fyra imamerna sin vagn på Hökartorget i Köping och gjorde sig beredda att svara på frågor. Tidigare i veckan hade de besökt Strängnäs, Katrineholm och Eskilstuna i kampanjen Fråga en muslim.
– Sedan 2018, när kampanjen startade, har vi besökt runt 100 städer och fått jättebra respons. Vi fyller ett stort behov eftersom man kan ställa frågor om islam direkt till muslimer, säger Kashif Virk, en av de fyra imamerna.
Han menar att det kan finnas en rädsla för islam.
– Nu kan vi möta den rädslan och öka förståelsen. Folk uppskattar det, även om vi förstås även möter dem som redan har alla svar, som redan har bestämt sig för vad de tycker. Men 95 procent är positiva och genuint intresserade, det gäller alla åldersgrupper, säger Kashif Virk.
Vilken är den vanligaste frågan ni får?
– Om koranbränningar och jämställdhet, om kvinnans roll i islam.
Hur ser ni på jämställdhet?
– Kvinnor har samma möjligheter som män, men islam föreslår en rollfördelning där samma sak inte förväntas av båda. Männen ska försörja familjen och se till att alla i familjen har samma rättigheter. Kvinnan har ansvaret för barnen och ska fostra dem till självständiga personer. Mannen och kvinnan kompletterar varandra. Det här är läror, inga lagar, så man blir inte straffad om man inte följer dem.
Är det okej om en man vill vara hemma med barnen medan kvinnan jobbar och försörjer familjen?
– Absolut. De ska tillsammans bestämma hur de vill ha det. Uppdelningen görs för att skapa harmoni och för barnens trygghet. Min personliga uppfattning är att modern har en större närhet till barnen. Jag träffar ibland kvinnor som säger att feminismen har gjort kvinnan dubbelt sårbar, hon ska både jobba och försörja familjen samtidigt som hon har huvudansvaret för hemmet.
Hur anser ni att kvinnor ska klä sig utanför hemmet?
– Koranen uppmanar de rättroende männen att behärska sina blickar. Samma sak gäller för kvinnorna, men de uppmanas också att lägga huvudduken över barmen. Det är också en fråga om att kvinnorna ska känna sig säkra, men ingen kan tvinga sin hustru att bära slöja, det väljer kvinnan själv.
Hur ska männen klä sig?
– På ett anständigt och blygsamt sätt.
Finns det tillfällen då kvinnor ska ledsagas av en man?
– Det finns ingen sådan lära i islam, en kvinna behöver inte be om lov att lämna sitt hem.
Kan en kvinna bli imam?
– Kvinnor kan leda bön, men endast för kvinnor. Fredagsbönen är obligatorisk för män men inte för kvinnor, kvinnor får heller inte besöka moskéer och be under menstruationen så det begränsar möjligheten att leda bön. I Danmark finns en kvinnlig imam, hon har startat en egen församling, så det är fullt möjligt.
Hur ser ni på koranbränningarna?
– Sverige har yttrandefrihet men det betyder inte att allt är tillåtet. Koranbränningar gränsar till hets mot folkgrupp, särskilt när det sker utanför moskéer. Att bränna koranen är att missbruka yttrandefriheten och Sverige sticker ut som fortsätter att tillåta det. Koranen är helig, något fint som vi förvarar på det finaste stället hemma.
Sverigedemokraternas uttalande om att det inte ska få byggas fler moskéer i Sverige, vad skulle det få konsekvenser?
– Antalet muslimer ökar och det skulle betyda att när nästa generation har vuxit upp så har vi inga platser att be på. I vår församling tar vi emot studiebesök och bjuder in invånarna att besöka oss, det skapar en öppenhet och en förståelse. Förbjuds moskéer finns det en risk att det istället blir källarlokaler och andra byggnader där det finns väldigt lite insyn, så det vore olyckligt på flera sätt.