Imamer önskar dialog i tider av oro och splittring
Författare: KARIN BERNSPÅNG
UMEÅ. När oron i samhället ökar, ochfrågor väcks kring vad islam står för, då vill imamerna Kashif Virk och Rizwan Ahmad Afzal föra dialog. I lördags stod de på Rådhustorget i Umeå ochbjöd in förbipasserande att Fråga en muslim.I några år har de två imamerna turnerat runt i Sverige. De representerar Islams Ahmadiyyaförsamling, som är en mindre gren inom islam som tillhör sunni, ochanser i motsats till de flesta muslimer att Messias redan har kommit. De räknar sig som ortodox troende.
– Vissa ser oss som representanter för IS eller talibanerna, men vi tror på dialog och ett öppet samhälle där alla ska få leva enligt sina förutsättningar isamma frihet, säger Kashif Virk.
Cameron, med rötter i Irak, stannar till och frågar vad de anser om HBTQI och Pride.
– Koranen säger att vi måste respektera alla och moskén är öppen för alla, men som ortodox troende muslim tror jag på äktenskapet mellan man och kvinna, svarar Kashif.
De två imamernas grundinställning är att inte döma någon utan visa respekt för var och en med sina åsikter ochsin kultur.
– Vi vill se ett samhälle där alla ska få existera sida vid sida, bedyrar de.
De har ingen förståelse för hur Irans regim just nu agerar, som angriper de demonstranter som protesterar efter att en ung kvinna dödats på grund av att hon inte ansågs bära sjalen rätt.
– Det är fruktansvärt det som händer iIran. Staten och religionen ska stå fria från varandra. Sharialagen ska inte styra ett land utan sharia betyder väg ochhandlar om hur jag som är muslim ska leva med mina medmänniskor och hur jag ska ha relation med Gud, säger Rizwan Ahmad Afzal.
Samtidigt som stat och religion ska stå fria från varandra uppfattar de en okunskap bland ängsliga politiker i Sverige.
– Det gör att de kan stifta lagar som strider mot religionsfriheten.
De lyfter fram den nya lagen mot hedersförtryck som exempel.
– Hedersvåld är ett jättestort problem, men lagen gör att det kan uppstå missförstånd mellan familjer och staten eftersom lagen strider direkt mot föräldrars rätt att uppfostra sina barn enligt muslims tro. Barn växer inte upp i ett vakuum, även om de fostras sekulärt får de med sig föräldrarnas värderingar.