Imam: Så kommer vi att bemöta koranbränningarna

Imam: Så kommer vi att bemöta koranbränningarna

Borås tidning 7 maj 2022

Upploppen i samband med koranbränningarna skapar en oerhörd rädsla för islam. Därför måste vi som troende spela vår roll för att föra en konstruktiv dialog med allmänheten, skriver Kashif Virk.

Iapril utspelade sig fruktansvärda scener runtom i vårt land som följd av att Koranen bränts på olika orter. Som troende muslim kände jag en dubbel sorg. Å ena sidan fanns muslimer som bröt mot allt vad min skrift lär och förespråkar genom att skapa kaos och förstörelse. Å andra sidan fanns en ondsint provokatör med en farlig agenda som med samhällets beskydd skändat det allra heligaste för mig.

De flesta är eniga om att brännandet av Koranen och andra böcker på detta sätt är en avskyvärd handling. Detta sa också vår statsminister under sitt 1:a maj-tal. Men det är inte ett brott att göra det enligt vår lag.

Vi har yttrandefrihet i vårt land. Historien lär oss att när våra fri- och rättigheter missbrukas, så kan det också leda till dess upplösande genom restriktiva åtgärder från staten. Detta skulle jag inte önska. Jag ser hellre att vi nyttjar våra fri- och rättigheter på ett ansvars- och omsorgsfullt sätt.

För det är ju samma frihet som ger mig möjlighet att berätta om min tro för andra. Jag har all möjlighet att använda den på ett konstruktivt sätt för att skapa ett bättre samhälle.

Därför tänker jag och mina imamkollegor göra just det. Under nästa vecka reser vi i koranbränningarnas spår, till Borås, Jönköping, Linköping, Norrköping och Södertälje, för att anordna allmänna sammankomster med temat #FrågaEnMuslim.

Denna kampanj har vi bedrivit under ett antal år över hela landet. Syftet är att ge allmänheten möjlighet att ställa frågor om muslimsk tro. Vi är medvetna om att dessa händelser skapar en oerhörd rädsla för islam, och därför måste vi som troende spela vår roll för att föra en konstruktiv dialog med allmänheten. Vi för även dialog med muslimer för att samtala om viktiga samhällsfrågor. Och vi har mötts av mycket positiv respons hittills.

Därför bjuder vi in allmänheten att närvara vid dessa sammankomster. Ställ era mest kritiska frågor. Anser du att brännandet av heliga skrifter ska vara tillåtet? Diskutera, debattera och för dialog. Det är då yttrandefriheten är som allra bäst. Välkomna att träffa oss!

Man ska läsa böcker, inte bränna dem. Det finns absolut bättre sätt att rikta kritik mot något man inte gillar.

Kashif Virk, Islams Ahmadiyya församling

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa