Imamen om Twitter-kampanjen
Svenska muslimer brukar ligga lågt på Twitter, även när exemplar av koranen förstörs och ideologin sågas. Men församlingen Ahmadiyya gav sig under tre dagar ut med hashtageen #KoranenLär. Och trendade. Imamen Kashif Virk berättar om kampanjen.
Det var mediernas berättelse om koranen som utsatts för skadegörelse av det danska politiska partiet Stram Kurs och reaktionerna som följde, som fick Ahmadiyya Muslimska Ungdomsförbundet att köra i gång en motkampanj på Twitter.
– Medierna har lyft det här oerhört mycket. Medierna har målat upp en krigsbild. Det har varit rubriker som ’Koranbrännare tar sikte på Stockholm’ och ’Det är krig’ och ’Yttrandefriheten är hotad’. Sådana saker, och särskilt på högerextrema sajter som Samhällsnytt och Fria Tider, säger Kashif Virk.
Han tycker att det är ”oförståeligt hur medierna har agerat” och det gäller även ”main stream media”.
– De kommer med onödiga rubriker som att ’nu brinner en koran i Rosengård’. Medierna har varit väldigt oförsiktiga. Han (Rasmus Paludan, grundare av Stram Kurs) har ju fått hand i handske. Han vet hur medielogiken fungerar. Han vet hur medierna kommer att resonera. Han vet att han kommer att få maximalt mediegenomslag. Han vet vilka platser han ska välja. Och då går alla rakt in i fällan. Det är det dumma. Så börjar man plötsligt diskutera yttrandefrihet. Det här har inget med yttrandefrihet att göra. Han vill bara uttrycka missaktning och hetsa mot muslimer och visa att de inte integrerar sig. Han vill hetsa mot en hel folkgrupp genom att förstöra det mest kära för muslimer. Vi tror på yttrandefrihet, men kolla personen bakom, vad är han dömd för, vilka åtal har väckts mot honom och vad han gör i sitt hemland och varför han vill komma hit och bränna?
Ahmadiyya bestämde sig för att bemöta mediebilden.
– Vi tänkte att vi skulle hantera det via yttrandefriheten. Anledningen till att man angriper Koranen är att man inte känner till dess läror. Med #KoranenLär ville vi förmedla Koranens lära till människorna och då valde vi Twitter den här gången. Där finns det många politiker och journalister.
Ahmadiyya körde hashtaggen i tre dagar, torsdag-lördag och lyckades trenda i Sverige under en längre tid. Kashif Virk är nöjd med reaktionerna.
– Vi har fått jättebra respons. Vi har fått kritik, men då har i alla fall folk reagerat.
Hashtaggen trendade, hur känns det?
– Vi fick bättre genomslag än förväntat. Vi har jobbat hårt och vi har inte varit jättemånga. Men vi har fått hjälp internationellt av våra systerorganisationer.
#KoranenLär blev också en kanal ut för medlemmarna i ungdomsförbundet.
– Det är många ungdomar som har svårt att diskutera sin tro ansikte mot ansikte. Men nu har de fått en möjlighet att förvara sin tro online.
Kashif Virk tycker att församlingen har lära sig en hel del av kampanjen.
– Twitter är det hårdaste klimatet för Islam. Så det har varit lärorikt på det sättet.
Hur upplever ni diskussionen kring koranen och islam på Twitter?
– Det finns en systematisk felinformation som sprids genom otaliga konton. Det finns en slags underström på Twitter. Så finns de som på grund av detta undrar var muslimerna är och varför de inte besvarar detta. För dem (som undrar) har hashtaggen varit intressant och då har de fått möjligheter att ställa frågor.
Varför deltar inte muslimerna så mycket i diskussionen på Twitter?
– Det är min uppfattning att andra muslimska församlingar inte tycker som vi. De vill inte diskutera religion, de vill inte debattera teologi. Jag vet inte varför. Det kanske är för känsligt för dem? En teori jag har är att de är rädda för att göra det av olika skäl. Men för oss, om vi ska bo här, gäller det att vi måste tro på det fria ordet och att vi kan diskutera skiljaktigheter. Det är jätteviktigt. Annars kommer vi att bidra till att folks fördomar består, om vi inte besvarar dem. Trots att vi har de här traditionella, ortodoxa värderingarna, så är vi fortfarande integrerade svenska medborgare. Det finns inga motsättningar mellan det.
Har ni noterat några särskilda personer i Twitter-flödet?
– Jag har diskuterat med Hanif Bali, Katerina Janouch och Rebecca Weidmo Uvell. De gillar ju att diskutera islam och tar upp många felaktiga saker om muslimer. Så det var roligt att de hängde på lite.
Fick ni ge er bild bättre via er hashtag?
– Ja, jag är tacksam för att de kommenterade och ställde frågor.
Hur tänker ni jobba framöver?
– Vi ska inte vara på Twitter. Nästa projekt för vår församling är att vi ska dela ut gratiskopior av Koranen.
Hur ser dina församlingsmedlemmar egentligen på att exemplar av koranen bränns?
– Det sårar oss djupt i själen. Men vår församling står för att man absolut inte under några omständigheter ska bryta mot svensk lag. I vår reaktion måste vi använda oss av samma friheter som vår lag ger oss. Bränder och hatyttringar tar vi avstånd ifrån. Vi skrev ett meddelande till våra medlemmar i går och sa att vi inte kan tänka oss att gå emot lagen. Vi kommer att agera som vi alltid gör och som Jesus lärjungar: med tålamod. Och så tillkännager vår oro och yttrar oss genom yttrandefriheten.