Islam och relationen med kristna #mittkors
Mona Walter skriver i Dagen (17 augusti) ännu en mycket kritisk text om islam. Som muslimsk teolog vill jag bemöta hennes påståenden.
Att ”islam avhumaniserar de kristna” är långt ifrån sanningen. Den som drar denna slutsats av Koranen delar i själva verket världsbild med IS. Det är sant att Koranen fördömer samtida bokens folk som bedrev religiös förföljelse och krigsföring mot muslimer, men när det gäller kristna i allmänhet är skriften mycket tydlig. Att ha vänskapliga relationer med kristna tillåts (60:8) och att skydda kyrkor förklaras vara en skyldighet för muslimer (22:40).
Muslimer uppmanas även att samverka med bokens folk gällande ömsesidiga värderingar (3.64) och Koranen fastslår att frälsningen även är möjlig för kristna (5:69).
Walter medger att islam anser Jesus vara profet, vilket också är den högsta andliga statusen inom islam. Då är det självklart för oss att religionen även lär oss respektera en profets anhängare.
När det gäller Mellanöstern så torde Walter känna till att muslimerna själva är värst drabbade av islamistisk terrorism. Det är även muslimer som hårdast fördömer IS. Vi muslimer ser med stor oro hur kristna och andra minoriteter i Mellanöstern förtrycks. Jag själv ser med ännu större oro hur omvärlden hanterar den ändlösa tragedi som nu utspelar sig där.
Men likt många andra så inser jag att man inte kan beskylla redskapet för vad hantverkaren gör, och lika lite kan man beskylla en religion för vad dess utövare gör.
Som imam medverkar jag ofta i interreligiösa sammanhang för att markera att detta är vad min religion lär. Att jag får möjlighet till det är en förtjänst av det demokratiska, sekulära samhället.
Islam måste därför ses som en del av lösningen, likt även Dagens ledarskribent Joel Halldorf mycket klokt konstaterade i Expressen (11 augusti).
Kashif Virk,
Imam Bait-ul-Aafiyyat moskén, Stockholm
Jag står fast vid att Walters tolkning av både Koranen och sunnah är grovt felaktig.
Jag håller förstås inte med Mona Walter (Dagen 23 augusti), annat än att jag tillhör Islams Ahmadiyya Församling som grundades av Hazrat Mirza Ghulam Ahmad i Indien. Han gjorde anspråk på att vara den utlovade messias i islam. Rörelsen har tiotals miljoner anhängare i 209 länder, och växer mycket snabbt.
Att vara minoritet är inget främmande, särskilt inte för kristendomen. När Jesus, enligt dagens kristendom, proklamerade att han var Guds son, hänförde han argumenten från Gamla testamentet. De som trodde på honom vid den tiden var en absolut minoritet.
Jag står fast vid att Walters tolkning av både Koranen och sunnah är grovt felaktig. Syftet med min replik (Dagen 19 augusti) var att visa att islam även utövas på andra sätt än de som hon kommit i kontakt med.
Jag delar Walters oro om att radikal trosutövning (snarare trosförvrängning) är en av det globala samhällets stora utmaningar i dag.
Kashif Virk, imam Bait-ul-Aafiyyat moskén, Stockholm