Vore världen en bättre plats utan religion?

Vore världen en bättre plats utan religion?

(opublicerat)

Läste igår en insändare (GP) som ansåg att världen skulle bli en mycket bättre plats om religionen försvann. Men jag tycker att detta är en ganska naiv förmodan. Hatfyllda människor behöver inga religiösa skrifter för att berättiga sitt våld. Om religionen inte fanns skulle de enkelt ha funnit andra förevändningar för sitt hat.

Majoriteten av världens religiösa är övertygade om att deras religioner lär ut fred, rättvisa och kärlek. Dessa värderingar utgör fundamenten för alla världens trosläror. Orsaken till att vissa religiösa människor inte efterlever detta är att de låtit sitt hat göra tolkningen åt dem.

Man ska inte heller blunda för att oerhört mycket goda saker sker i religionens namn över hela världen. Som religiös anser man sina medmänniskor vara skapelsen av samma väsen, och därigenom ökar samhörigheten, respekten och ansvaret för varandra.

Att Qur’anen nämner olika hemskheter beträffande vad som ska ske med de otrogna är inte heller något att oroa sig över. De allra första muslimerna utsattes för oerhörda grymheter av sina landsmän. Dessa verser hänvisar till ödet av just sådana människor, vilka anser det vara rätt att förfölja och trakassera andra. Qur’anen har alltså i hårda ordalag fördömt alla slags förföljelser genom att utmåla ödet av förövarna. Detta är även en lärdom för de islamister som anser annat.

Man bör vara mycket ödmjuk i sin syn på hur vi kan skapa en bättre värld. Just nu pågår oerhört många politiska konflikter, orättvisor och övergrepp. Kvinnor, barn, äldre – alla blir offer för samhällets grymhet. Att skylla allt eller en del av detta på en särskild företeelse löser inga problem. För att vi ska kunna omvandla vår värld till ett paradis krävs att vi tillsammans försöker efterleva sanna mänskliga värderingar, och beslutsamt stå upp mot alla dem som förespråkar omänsklighet.


Warning: Division by zero in /home/mkasveri/nem/website/imambloggen.se/wp-includes/comment-template.php on line 1520

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa