Fredspris till helt rätt person

Fredspris till helt rätt person

Folkbladet, 2014-10-13

Malala Yousafzai är den yngste personen att få ett Nobelpris. Förhoppningsvis kommer hennes insats spela stor roll för arbetet för mänskliga rättigheter i Pakistan, skriver Kashif Virk.

Att Malala Yousafzai tillsammans med den indiske aktivisten Kailash Satyarthi får Nobels fredspris är oerhört glädjande.
Malala kommer från det krigshärjade Pakistan, som blivit ett näste för radilaka islamister.
Hon själv blev som känt offer för talibanernas förtryck. Som den yngsta Nobelpristagaren någonsin har hon dessutom hedrat hela sitt land och inspirerat dess yngre befolkning till att våga ta stora steg i livet.

Historiskt sett är Malala den andre pakistanske medborgaren som fått Nobelpriset. Redan år 1979 mottog Dr. Abdus Salam Nobelpriset i fysik. Men detta fick inte det mottagande av hemlandet som man kunde vänta sig.
Salam tillhörde nämligen Ahmadiyya, ett muslimskt samfund som Pakistans parlament år 1974 förklarade vara en icke-muslims minoritet.

Detta beslut var ett resultat av påtryckningar från landets radikala muslimska ledare, vilket lyckades övertyga dåtida premiärministern Zulfikar Ali Bhutto att genomdriva frågan i parlamentet.
Sedan dess har radikala islamister, däribland talibaner, fått allt mer inflytande i landet. Deras makt över allmänheten är på vissa ställen total.

Regelbundet uppviglar dessa ledare till förföljelser och mord av anhängare till Ahmadiyya samfundet. Genom sitt inflytande har de även lyckats radera ut namnet av Dr. Abdus Salam från historie- och läroböckerna.
Men Dr. Abdus Salams bedrifter inom vetenskapen har inte glömts bort av världen.
I år firar ICTP (The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics) i Trieste sitt 50-års jubileum.

Det anrika centret grundades av Salam år 1964, och har under sin historia prisats för sin forskning och sitt arbete.
Pakistans demokrati har således en lång resa framför sig. Landet måste besegra den tärande radikalismen. Behandlingen av religiösa minoriteter, däribland Ahmadiyya, måste förbättras.

Att ett land förkastar minnet av en medborgare som tagit Nobelpriset – av enbart religiösa skäl, är en mycket tragisk och unik företeelse.
Förhoppningsvis kommer den unga Malagas förespråkande om rättigheter och friheter att en dag förändra detta.

Kashif Virk
Imam vid Bait-ul-Aafiyyat moskén
Stockholm


Warning: Division by zero in /home/mkasveri/nem/website/imambloggen.se/wp-includes/comment-template.php on line 1520

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa