Fler moskéer mot fördomar

Fler moskéer mot fördomar

Dagens Etc. 2014-12-30

Man kan spekulera i vad som inspirerar dessa hatbrott, men en orsak kan vara den okunskap som råder om islam och muslimer i allmänhet, menar Kashif Virk.

Fler moskéer mot fördomar

De senaste attackerna mot moskéer i Sverige är en manifestation av den islamofobi och det ökande hat mot islam vi ser i vårt samhälle. Genom att öka den allmänna kunskapen om muslimer och islam kan farliga fördomar och okunskap motverkas, skriver Kashif Virk.

annons

Torsdagens anlagda brand i en moské i Eskilstuna är ett av flera angrepp som skett mot muslimska egendomar under senare tid, och en manifestation av den islamofobi och det ökande hat mot islam vi ser i vårt samhälle. Just detta angrepp visar att avskyn mot islam nått en helt ny nivå. Branden anlades mitt på dagen. Det skedde under en svensk högtid där man bland annat firar gemenskapen i samhället. Och, det skedde vid en tidpunkt där människor – även barn – befann sig inuti byggnaden för att i frid kunna utöva sin religion.

Natten mot måndagen brann det även i en moské i Eslöv – ytterligare ett misstänkt attentat som av polisen nu rubriceras som mordbrand.

Angrepp mot moskéer och andra helgedomar är en vanlig företeelse i instabila länder där staten inte kan skydda sina medborgare. På senare tid har det blivit allt vanligare även i Europa. I Frankrike angrips en moské i genomsnitt varje vecka. Även hatbrotten mot muslimer ökar markant. Man kan spekulera i vad som inspirerar dessa hatbrott, men en orsak kan vara den okunskap som råder om islam och muslimer i allmänhet. Lotta Gröning skriver i Expressens nätupplaga att ”tyvärr är upplysningen om islam och muslimer väldigt undermålig i det svenska samhället.” (25/14) En annan anledning kan vara de fördomar som sprids under yttrandefrihetens täckmantel, och den omfattande islamfientlighet som uttrycks på nätet. Denna kritik underblåser uppfattningen att islamism och islamistiska terrornätverk i själva verket är representativa för den muslimska helheten. Det är en uppfattning om islam och muslimer som skapar stark motvilja mot religionen.

Viktig att nämna här är även att muslimer i allmänhet, och deras företrädare i synnerhet, förväntas ta avstånd och fördöma terrorhandlingar som sker i islams namn, oavsett var någonstans i världen de äger rum. När nu attacker inträffar mot moskéer i Sverige tycker jag att man likaledes ska förvänta sig tydliga fördömanden av dessa angrepp från framstående islamkritiker, däribland ledamöter av Sveriges tredje största parti.

En moské är en offentlig plats som är öppen för allmänheten. Redan under profet Muhammads tid tilläts utövare av andra religioner besöka dem för att dyrka. Att allmänheten får besöka en moské leder även till att man motverkar okunskap och fördomar mot islam. Ofta handlar de föreläsningar som imamer håller om hur man kan bli en bättre individ i samhället. Moskéerna är lärosäten där barn och ungdomar utbildas och kan träffa varandra i goda miljöer. En moské innehar således en positiv roll i samhället. Det är min övertygelse att om fler moskéer byggs i Sverige, så kan man på ett effektivt sätt motverka fördomar. Sveriges första moské i Högsbohöjd (Göteborg) är ett gott exempel på detta. Där erbjuds gratis studiebesök, och elever från både grundskolan och gymnasiet kommer regelbundet för att lära sig om vad som sker inuti en moské. Också studenter från Göteborgs Universitet spenderar tid i moskén för att ta del av en annorlunda och intressant miljö.

Det är glädjande att många känner stark sympati för de drabbade muslimerna i Eskilstuna. Deras medlidande återspeglar en av de allra godaste egenskaperna hos svenskheten. Det är denna svenskhet som vi alla önskar bevara. Den sitter inte i huden, i hårfärgen eller i den kulturella bakgrunden – den sitter i hjärtat.

KASHIF VIRK

IMAM BAIT-UL-AAFIYYAT-MOSKÉN, STOCKHOLM

 


Warning: Division by zero in /home/mkasveri/nem/website/imambloggen.se/wp-includes/comment-template.php on line 1520

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa