”Vad tycker muslimer om kvinnor?”
Vestmanläns tidning 14 december 2023
AV: Lisa Bjurwald
ledare liberal – Västeråselever fick möta imamer på skolturné. I fem år har satsningen Fråga en muslim turnerat landet runt för att aktivt försöka motverka fördomar och okunskap om islam hos både barn och vuxna.I måndags var det Västerås tur, närmare bestämt Jensen Gymnasium. Givet Sverigedemokraternas öppet rasistiska partikongress i staden nyligen, där partiledaren Jimmie Åkesson uppmanade till rivning av moskéer, har behovet av balanserad information knappast minskat. – Det var jättemycket hets mot islam inför valet 2018 och vi funderade: hur bör vi reagera på detta?, berättar arrangören, imam Kashif Virk. – Antingen skriker vi att samhället är islamofobiskt – eller så funderar vi ut ett sätt att motverka den negativa bilden. Då fick vi idén att försvenska kampanjen Fråga en muslim, som vår församling redan drev i USA och Kanada.
När det händer något i Sverige eller omvärlden kopplat till islam märker imamerna att det är dags att kroka fast turnévagnen och ge sig ut på vägarna igen. Just nu är det kriget mellan Israel och Hamas som lett till oro och undran: – Och förstås, Jimmie Åkesson och hans utspel, konstaterar Kashif Virk. – Redan 2009 sa Åkesson att islam var Sveriges största hot. Då började man avhumanisera muslimer. Sedan har ribban höjts successivt. Att Åkesson nu kan säga detta medan statsministern och alla andra låter det ske Det har inte förändrat deras relation på något sätt. De har bara gjort vaga fördömanden.
Daniel Berg, gymnasielärare i bland annat religion säger att skolan bjöd in imam Kashif och hans kollegor för att ge eleverna en bred bild av islam. I undervisningen om olika trosuppfattningar är det utmärkt att ungdomarna får möta företrädare för olika religioner, menar Berg: – Det blir mer levande och äkta jämfört med att bara läsa ur en bok, eller om eleverna ständigt ska lyssna till en och samma lärare. Imam Kashif är dessutom en mycket skicklig kommunikatör. Han är inte rädd för kritiska frågor om islam.
Den här måndagsmorgonen var eleverna kanske inte helt vakna än. Temat var känsliga (eller för att tala tonårsspråk: pinsamma) etiska frågor som abort, dödshjälp och relationen mellan könen. – Vi fick möjlighet att berätta om islams syn på ämnena, men det var inte så mycket frågor. Säkerligen hade de funderingar, men kände sig kanske inte helt trygga just då, ler imam Kashif. – Synen på kvinnor och extremismen, som det fokuseras på så mycket i media, brukar annars höra till de vanligaste frågorna.
Vad finns det för risker med att tala om en grupp istället för med dess företrädare, vilket ofta sker både i skolorna och i samhällsdebatten i stort?
– Det kan bli lite väl generaliserande, och ibland även fördomsfullt, säger Daniel Berg. – När mina elever får möta en intelligent och vältalig person som är muslim, katolik eller judinna märker man att ett ljus tänds i deras ögon.
Hetsande retorik leder ofta till fysiska hatbrott. 2019 besköts imam Rizwan Afzals moské i Malmö. Händelsen utreddes som försök till mord. Ändå säger han och de övriga imamerna att de inte är rädda.
Islamgrenen Ahmadiyyas motto är kärlek mot alla, hat mot ingen, berättar imam Agha Yahya Khan från Göteborg. Imam Kashif: – Vi hade aldrig kunnat drömma om att få så fin respons på den här kampanjen. Vi har besökt över 100 orter nu och folk ställer inte alltid frågor utan kommer bara fram och säger: Vad bra att ni gör det här!
– Tongångarna gör att många muslimer drar sig tillbaka. Vi tycker istället att fler muslimska ledare borde vara ute och prata om islam som vi.