Vill ge en annan bild av islam


SVT Småland 25 augusti

Under några dagar reser tre imamer runt i södra Sverige för att under kampanjen “Fråga en muslim” svara på frågor kring islam. 

Anledningen till resan är oroligheterna i Afghanistan, och kampanjen besöker Nybro och Kalmar.

Genom kampanjen hoppas man på en öppen dialog och att kunna besvara de frågor som finns kring islam. 

– Vi ger möjlighet för folk att ställa frågor. Många vågar inte komma till moskén, så då kommer vi till dem istället, säger imamen Kashif Virk.

Många upprörda

Kampanjen har åkt runt med sin vagn och pratat med människor ibland annat Västervik och Växjö. Onsdagens stopp sker på Larmtorget i Kalmar. 

– Vi har mötts av uppskattning och upprördhet – allt mellan himmel och jord, säger Kashif Virk. 

Är det många som är upprörda? 

-Ja, många är upprörda. Men när de bemöts med ett leende förändras deras uppfattning. Bara de får prata med en muslim, kan det förändra mycket, säger Kashif Virk.

Talar inte för alla muslimer

Nybrobon Björn Claesson stannar till på torget och tar sig tid för ett samtal med imanerna. Han var halvnöjd med svaren han fick kring varför muslimska kvinnor ofta är beslöjade. 

– Det blev väldigt långa utläggningar om “varför”. Enligt honom (imamen) tvingar inte koranen kvinnor att bära slöja, utan att det är familjemedlemmar som tvingar kvinnor till detta, säger Björn Claesson.

Kashif Virk och de andra som reser runt tillhör Ahmadiyya-rörelsen, en gren inom islam.

Ahmadiyya-rörelsen är en del av islam. Kan ni tala för alla muslimer? 

– Nej! Därför är vi är väldigt tydliga med att säga vad just vår inriktning står för: kärlek för alla, hat mot ingen. Det är våra ledord i det vi gör. Vi arbetar proaktivt och kommer ut till människor. Vi anser att det är vår plikt att göra det för vårt lands bästa – för Sverige, säger Kashif Virk.