Muslimer hashtagg-kampanjar mot karikatyrer


Dagens Opinion 19 maj 2021

Malmöpolisen har avslagit den danska politikern Rasmus Paludans ansökan om en rita-Muhammed-tävling i Rosengård I Malmö. Det tänker en islamsk organisation uppmärksamma via en twitter-kampanj.

Tillstånd för sammankomst kan nekas med hänsyn till ordning och säkerhet, trafik eller för att motverka en pandemi. Det räckte för polisen att avslå Rasmus Paludans ansökan.

Den islamiska församlingen Islams Ahmadiyyas ungdomsförbund passar på att kampanja i uppståndelsen kring Rasmus Paludan.

Klockan 20 ska är det tänkt att församlingen ska sprida tweets under hashtaggen  #MuhammadLär.

”Vi kommer främst att framföra vad Profeten sagt och gjort”, meddelar Kashif Virk, som leder Islams Ahmadiyya-församlingen, via mejl.

Vad vill ni åstadkomma?
”En konstruktiv motaktion i syfte att lyfta fram Profetens läror. För det är bristande kännedom om detta som ger folk möjlighet att invända, vi siktar på att trenda igen”.

Hur ser du på att polisen avslog Rasmus Paludans ansökan ur ett yttrandefrihetsperspektiv
”Att han fick avslag är i sin ordning då yttrandefriheten inte är det enda värdet att försvara i denna fråga. Senast ledde det till miljonbelopp i skador, och oro för lokalbefolkning. Det kan skada Sveriges rykte internationellt samt utsätter diplomater för fara. Så enbart fokus på yttrandefriheten är fel.