Imamer mötte Gävlebornas frågor på Stortorget – samtal om Gud, tro och religion

Imamer mötte Gävlebornas frågor på Stortorget – samtal om Gud, tro och religion

Arbetarbladet, 7 april 2021

Under fem dagar har de båda imamerna varit på en turné som startade i Örebro på långfredagen och som nu avslutas i Gävle när påskhelgen just tagit slut.

”Jag är muslim. Fråga mig vad som helst” står det tryckt på imamernas tröjor. Och frågor har de fått, i Örebro, Karlskoga, Karlstad, Borlänge och Gävle.

– Av de orter vi besökt sticker Gävle ut för att här har det varit frågor om Gud, tro och religion i stort, inte just rörande islam, säger Rizwan Afzal, som är imam i Malmö.

”Finns Gud?” var en av frågorna som ställdes.

– Det har varit 20-30 personer som stannat till för att prata med oss, säger Kashif Virk när några timmar fortfarande återstår.

En del vill ställa en konkret fråga medan det också finns personer som vill diskutera. Det är något som välkomnas av Rizwan Afzal och Kashif Virk.

– En fråga som kommit upp var varför det inte finns några kvinnliga imamer. Då kan man ställa motfrågan om varför Sverige inte haft någon kvinnlig statsminister. Och det leder vidare till ett samtal som bland annat handlar om traditioner, säger Kashif Virk som är verksam som imam i Stockholm.

Rizwan Afzal och Kashif Virk tillhör båda Ahmadiyya som är en gren inom islam. De tror på Mirza Ghulam Ahmad som Messias, han levde mellan 1835 och 1908.

Syftet med att åka runt i landet är för att motverka islamofobi och religiös intolerans samt att öka dialogen mellan olika samhällsgrupper.

– Vårt motto är Kärlek för alla, hat mot ingen, säger de och visar på budskapet som finns på husvagnen.

Jenny Kjellin

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa