Förstärker bilden av religionskrig


Expressen Debatt 2020-01-17

REPLIK. Förföljelsen av kristna i stora delar av världen är något som människovänner av alla religioner och ideologier borde protestera och sluta sig upp emot. Och mycket riktigt har ämnet varit aktuellt, både på den politiska och den opinionsmässiga dagordningen.

Jag vill nyansera den bild som Lars Adaktusson målar upp i sin artikel, där han menar att ”kristna är offer och muslimer påfallande ofta förövare”.

I dag förföljs en mängd minoriteter i olika delar av världen. Judar, uigurer, druser. Jag själv tillhör Islam Ahmadiyya, ett samfund som förföljs i många muslimska länder. Oavsett om kristna statistiskt sett är den mest förföljda grupp i världen, vore det mer angeläget att tala generellt om de fruktansvärda religiöst och ideologiskt präglade förföljelser som sker runtom i världen. 

Precis vad IS vill

Vill man, som många konservativa kristna opinionsbildare, förstärka dikotomin kristna-muslimer, som Adaktusson gör i citatet ovan och som jag får intryck av hans texter generellt, så förstärker man i själva verket den polarisering som bland annat IS vill skapa, nämligen att det råder ett religionskrig.

Det var liknande retorik som fick USA att invadera Irak, och som i princip ödelade landet och fick många terrorgrupper att frodas och utöka sig. Och det resulterade säkerligen i att förföljelserna av kristna och andra minoriteter i landet förvärrades.

Retoriken håller inte

Adaktussons ambition att inte vilja ”måla upp bilden av ett religionskrig”, faller på hans egen retorik.

Slutligen: vill man göra upp med auktoritära regimer, bör man helt enkelt sluta sälja vapen till dem.

Av Kashif Virk

Imam, Ahmadiyya församling