Imamen: ”Rädslan för islam är påtaglig”


Kvällsposten 8/5 2018

Beskedet att moskén i Växjö får börja med böneutrop varje fredag gör imamen Kashif Virk glad.

Samhällets reaktioner har motsatt effekt.

– Rädslan är påtaglig och den är något som vi i våra muslimska föreningar behöver arbeta med. Varför är man så rädd för islam och muslimska uttryck?

På tisdagsförmiddagen stod det klart att polismyndigheten har gett stiftelsen Växjö muslimer godkänt för högtalarutsändning.

Det blir därmed böneutrop varje fredag i den småländska staden. Polisen berättar i en kallelse till presskonferens att beslutet tagits med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet.

Beslutet gör imamen Kashif Virk är glad.

– Det här betyder att den sekulära staten ser lika på olika religiösa utryck och symboler. Polisen har sagt att de inte ser till intressen eller budskap, utan där är de neutrala. De har i stället sett till i fall det här stör omgivningen eller inte och där har man givit församlingen godkänt.

LÄS MER: Polisen godkänner moskéns böneutrop

Böneutrop kritiseras

Debatten har varit hätsk efter beslutet och bland annat har kommunalrådet Anna Tenje (M) bett stiftelsen att dra tillbaka ansökan då hon menade att böneropen skulle leda ökad polarisering i samhället.

–  De muslimska församlingarna har ofta själva landat i slutsatsen att det går att kommunicera med sina medlemmar på andra sätt som inte sticker ut lika mycket. Om Svenska kyrkan satt upp en bandspelare på domkyrkan och proklamerat ut Guds budskap så hade jag varit negativ till det också. Jag gillar det sekulära samhället och försvarar gärna det, säger hon till TT.

Behöver jobba med bilden av islam

Detta menar Virk ger en tydlig bild om hur samhället ser på saken.

– Rädslan är påtaglig och den är något som vi i våra muslimska föreningar behöver arbeta med. Varför är man så rädd för islam och muslimska uttryck? Där måste vi jobba mer utåt mot samhället, bjuda in, förklara och berätta vad våra utryck står för.

– Sedan kan man tycka illa om böneutrop och man kan tycka illa om kyrkklockor. Men man måste respektera att det är ett samhälle vi lever i. För att det ska fungera så måste staten se neutralt på det här och inte låta sig påverkas.

Vad känner du när du läser Tenjes uttalanden?

– Det är ett farligt spel. Hon skulle aldrig säga att en Mohammed-karikatyr skulle dras tillbaka. Då skulle det heta att det inte finns någon yttrandefrihet. När man säger så här om en muslimsk församling som gjort en ansökan, så tycker jag att det känns orättvist.

– När kyrkklockan ljuder på helgen så är det ganska högt ljud med, och det är ett inslag som är accepterat i samhället. Jag förstår det med tanke på både kulturen och det historiska. Men att muslimer också en gång i veckan får känna att vi också är en etablerad religion i Sverige – att vi lever här och betalar skatt som alla andra – är inte fel, och staten ska inte se godtyckligt på våra önskemål.