Har islamofobi blivit normaliserat?

Har islamofobi blivit normaliserat?

Dagens samhälle 21/6 2017

Särskilt efter terrordåd i islams namn ökar hatbrotten mot muslimer – vilket vi kunnat se i London i dagarna. Har islamofobi blivit normaliserat?

Efter attacken mot moskébesökarna i Finsbury anser jag att vi på allvar behöver diskutera diskursen kring islam och muslimer som förekommer i media och övriga samhället.

Sedan tidigare vet vi att islamofobiska hatbrott ökat markant under senare år, och att kvinnor med det muslimska attributet slöja är särskilt utsatta. Antalet hatbrott ökar särskilt efter så kallade islamistiska terrordåd.

Detta kan möjligtvis vara ett tecken på att medierapporteringen kring dessa dåd ökar rädslan för islam och muslimer generellt, och att muslimer kollektiviseras och framställs som en homogen grupp med liknande värderingar och tankar.

Detta problem lyfts av forskaren och frilansjournalisten Myriam Francois-Cerrah i en artikel i Newstatesman. Hon menar att media i Storbritannien kultiverat en fientlig kultur mot muslimer i allmänhet. Detta framgår särskilt av diverse rubriker som används i brittiska tabloider. Regeringen har gjort väldigt lite för att förhindra att generaliserande fördomar om muslimer sprids. Myriam ger exempel på flera moskéer i landet som vandaliserats under senare tid, och om diverse hatbrott som drabbar muslimer.

I denna artikel ställs några mycket angelägna frågor. Har islamofobi blivit normaliserat? Har det blivit fullt naturligt att känna rädsla för muslimer? Och trots det stadigt ökande antalet hatbrott mot muslimer, varför är ordet islamofobi så kontroversiellt? Som om det syftar till att muslimer genom detta endast önskar väcka övriga samhällets ömkan.

Att förvänta sig från muslimska medborgare att de ska fördöma terrordåd som sker i deras religions namn är att kollektivisera dem. Bakom denna förväntan finns en obehaglig tanke om att man i någon mån är medskyldig enbart på grund av religionstillhörighet. Missförstå mig inte, jag har själv som muslimsk företrädare alltid fördömt terror offentligt, och skulle önska att fler företrädare var mer aktiva i att göra det. Men varför misstänkliggörs muslimska barn, kvinnor och andra för den ondska som sker i islams namn? Varför ska deras säkerhet sättas på spel?

I kampen mot terrorn och hatet efterlyser jag således en mer upplyst och genomtänkt diskussion. Det är min förhoppning att vi under denna oroliga tidsperiod inte går miste om grundläggande, humana värderingar som respekten för våra medmänniskor. Och jag hoppas även Sveriges regering tar detta problem på största allvar.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

You May Have Missed

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa