Islam fick kultur och vetenskap att frodas

Islam fick kultur och vetenskap att frodas

Aftonbladet debatt 16/8

Replik från Kashif Virk om reformering av islam

REPLIK. Den muslimske aktivisten Akbar Abdul Rasul framhäver i sin debattartikel många viktiga aspekter av den kris som dagens muslimer genomgår. I stora delar av den muslimska världen har det skapats en miljö där nytänkande och positiv innovation bemöts med våld och ödesdigra fatwor. Radikal islamism står även för hälften av alla dödsoffer i våra samtida konflikter (DN 14/6). De flesta dödsoffrena är muslimer.

Att begrepp som jihad och sharia uppfattas som negativa har jag full förståelse för. Men jag vill påpeka att det inte är islam och dess begrepp i sig som kräver reformation. Det är snarare muslimers praxis som är i behov av förändring.

Ett misstag som ofta begås i dagens offentliga debatt är att man drar likhetstecken mellan islams läror och situationen i Mellanöstern. Detta blir senare grunden till slutsatsen att då Mellanöstern står i behov av drastiska reformer, så gäller detta även islam.

Jag menar att Mellanöstern i dag är ett resultat av en mycket orolig historia som sträcker sig långt innan islams begynnelse, medan islam en gång i tiden var en avgörande faktor för detta områdes välbefinnande.

Det fanns en period i islams historia då både kultur och vetenskap frodades i Mellanöstern. Och ja, söker man noga så kan man finna många samtida exempel på detta.

Det vore positivt om media därför lyfte fram dem mer. Exempelvis samlades 30 000 muslimer i Alton denna helg för att ta avstånd från extremism.

Det är således inte denna tid vi behöver återuppväcka, utan det är dess ideal.

Kashif Virk, Imam Bait-ul-Aafiyyat moskén, Stockholm


Warning: Division by zero in /home/mkasveri/nem/website/imambloggen.se/wp-includes/comment-template.php on line 1520

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa