Imam försöker stoppa IS-rekrytering

Imam försöker stoppa IS-rekrytering

SVT 7 oktober 2014

Efter att ett 80-tal svenskar anslutit sig till al-Qaidainspirerade grupper, försöker ett muslimskt samfund i Spånga förhindra ungdomar att ansluta sig till Islamiska Staten (IS).

– Ungdomar bli hjärntvättade på nätet och tror att terrorn är den rätta vägen. Jag försöker att visa dem att Islam är en fredlig religion, som är emot den här typen av krigsföring, säger Kashif Virk, imam vid Bait-ul Aafiyyat moskén i Stockholm.

För att stoppa terrororganisationernas rekrytering av svenska ungdomar åker samfundet landet runt och predikar om att islam är fredlig religion. Totalt har de har delat ut över en miljon broschyrer med anti-IS information.

– Islam som betyder fred. Terroristerna uppmanar folk att begå våld och terrordåd i religionens namn men koranen förkastar deras handlingar. Våldet i Irak och Syrien har inget med Islam att göra, fortsätter han.

I Tensta och Rinkeby har okända organisationer försökt rekrytera ungdomar till IS. Men på torget i Rinkeby fördömer de boende deras agerande.

– IS är skit för vår religion. De hjälper inte Islam när de krigar, säger Hassan Alkipsi 21 år och han får medhåll av 20-årige Zakarye Ahmed Jema.

– Vår tro står för fred, inte för krig. Jag säger till ungdomar att inte åka, det är fel väg enligt Islam, säger han.

Publicerad:25 september 2014 – 19:05

Uppdaterad:7 oktober 2014 – 09:50


Warning: Division by zero in /home/mkasveri/nem/website/imambloggen.se/wp-includes/comment-template.php on line 1520

Du har kanske missat

Upptäck mer från Imambloggen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa